A l'espera de la nova plaça del Poble Gitano

Plaça Raspall: desitgem que la millora de l'espai freni les darreres accions incíviques

La contra

L'actual plaça del Poble Romaní després de la reforma canviarà de nom a Poble Gitano
L'actual plaça del Poble Romaní després de la reforma canviarà de nom a Poble Gitano | À.G.P.

La reforma de la plaça del Poble Romaní ve de molt lluny. El procés de participació veïnal va començar a caminar el 2016 però les màquines no han entrat a treballar fins fa poc. Malgrat que enguany la comissió de festes vam decidir no celebrar Festa Major a causa de la situació sanitària, les obres no han avançat tant com es preveia i la inauguració no podrà ser, amb tota probabilitat, fins a principis de l'any vinent. De tota manera, és una reforma llargament esperada per tal de dignificar l’espai i recuperar la plaça amb tots els seus usos. Això sí, esperem i desitgem que la millora de la plaça freni les accions incíviques que hem patit darrerament i que es poden visualitzar, tot just aquesta setmana, a la mateixa placa dedicada al Gato Pérez, novament embrutada en una acció que es repeteix massa. Si es va poder arribar a un acord amb veïns i entitats que en principi no compartíem la mateixa visió de l’espai públic, ara torna a ser necessari que la plaça sigui un exemple de convivència i respecte per a totes les veïnes i veïns i s’acabin els conflictes i els comportaments irrespectuosos. Gràcia és, precisament, tot el contrari, i aquesta plaça ha de ser un exemple de civisme i respecte. 

Esperem que la reforma de la plaça també serveixi perquè torni a ser un espai de convivència

A més, quan s'inauguri el nou espai també tindrà lloc un altre canvi en relació amb la normalització del col·lectiu gitano, una antiga demanda que té a veure amb el nom de la plaça: deixarà de dir-se Poble Romaní per ser Poble Gitano, que és el que som i el que reivindiquem. Des de juliol del 1993 fins a dia d’avui ha plogut una mica i, afortunadament, hi ha coses que han millorat. La paraula gitano és un terme a reivindicar, del qual sentir orgull, perquè darrera hi ha un poble, una llengua i una història que no pot caure en l’oblit. 

La Gràcia gitana té molts noms propis. Un d’ells, sense dubte, és el del Pescaílla, que té una placa al costat de la casa on va néixer, a la cantonada de Fraternitat amb Llibertat, a sobre de l'emblemàtic bar Pagès. Un altre nom és el de Moncho, el rei del bolero, que va morir a finals de 2018 als 78 anys i que va néixer al número 13 del carrer Progrés. Tot i que va passar molts anys fora de Gràcia i els darrers temps a Mataró, el cantant té un vincle estret amb la Vila, i és per això que des de l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia reivindiquem l’homenatge que es mereix. Aquest reconeixement públic es farà amb una placa al lloc on va néixer; només falta un tràmit burocràtic perquè Nomenclàtor segueixi amb el procés. Noms propis i noms anònims que configuren la Gràcia gitana, el poble gitano orgullós de ser-ho.