Veïns de Sol, amb el suport de la Fundació Suñol i l'escola Eina, promouran banderes universals

El projecte Flag Lab arrenca amb una mostra de vuit dissenys que es penjaran del màstil de l'antiga escola Pedagògium i implicarà amb actes fins a nou establiments

Societat

La primera bandera ja penjada, a la cantonada de Canó amb Sol
La primera bandera ja penjada, a la cantonada de Canó amb Sol | A.B.

La plaça del Sol torna a ser un focus irradiador de projectes d'abast global, després de l'aterratge que l'any 2017 va suposar Ideas For Change amb els sonòmetres de control i ara amb la proposta Flag Lab, a partir de veïns que han engrescat a entitats com la Fundació Suñol i l'escola Eina al voltant de la promoció de les banderes amb valors universals. El projecte es presentarà el pròxim 9 de novembre a la Fundació Suñol, però des d'aquesta setmana ja llueix l'anomenada versió beta de la primera bandera al màstil de l'antiga escola Pedagògium, a la cantonada de Sol amb el carrer Canó.

L'agenda 2030, des de l'Educació a la Sostenibilitat, serà el motiu de les senyeres fins al 2022

"En una societat tan individualitzada i digitalitzada, volem agafar el símbol de la bandera -que deriva sovint en tensions- i donar-li la volta per generar pensament amb uns valors que impliquen a tothom", explica l'arquitecte Gianni Ruggiero, veí de la finca on s'aixeca el màstil i autor , entre altres, de projectes com la remodelació de l'Antiga Fàbrica Damm i col·laboracions diverses amb Òscar Tusquets.

L'arrencada del projecte, tal com detalla Ruggiero, va sorgir de la manera més fortuita quan a l'escala de veïns de Canó 3, de la qual n'és president, algú va suggerir retirar el màstil i el debat va acabar amb un gir de 180 graus, amb la implicació de la també arquitecta Natalia Foguet i el naixement de Flag Lab, amb un logo dissenyat per Mario Eskenazy, la implicació de l'escola Eina i una aportació de la Fundació Suñol.

L'antic màstil de l'escola Pedagògium serà el pal de paller en el qual s'aniran penjant fins al juny de 2022 un total de vuit banderes que es dissenyaran apel·lant a valors reflectits en els Objectius de Desenvolupament Sostenible, des de l'Educació a la Sostenibilitat, des de la Fi de la Pobresa a l'Acció pel Clima. Bars com el Cafè del Sol, Sol Soler, Joali i fins a nou de la plaça acolliran diversos actes durant vuit mesos. "Quina és la bandera de la Sostenibilitat? Dissenyem-la, perquè aquest projecte només pot fer el bé", diu Ruggiero. Les dues primeres senyeres ja s'han encarregat i les sis següents arribaran a partir dels treballs que ja està desplegant Pilar Gorriz amb els seus alumnes a l'escola Eina.

El complet dossier de Flag Lab, amb exemples similars ja executats al Rockefeller Center de Nova York amb les banderes de l'Esperança i la Unitat postcovid o les banderes vermelles per salvar les divisions ideològiques, arrenca ara a Gràcia però ja mira cap a  la resta de la ciutat. "Només a la Vila Olímpica hi ha 140 màstils i arreu de la ciutat molts més que es poden utilitzar com a símbol de tota mena de diades, des de la Lectura per Sant Jordi o el Dia de la Solidaritat o el Dia de la Música.

Sol cantonada Canó, una finca amb història

L'escola Pedagògium no és l'única referència del màstil on es penjaran les banderes universals del projecte Flag Lab. A la finca també hi va viure a finals del segle XIX l'espiritista Amalia Domingo, aquí hi va fundar la revista 'La luz del porvenir' i l'escriptora Patrícia Gabancho va reivindicar-li una placa.