Tanca l'Alfa Bar, símbol de la Gràcia de nit, víctima de la inactivitat per la Covid i les despeses no cobertes

"La decoració i l'equip de música ja no hi és, i ja hem tornat les claus", diu Adrià Ramírez

Societat

L'Alfa Bar, a Gran de Gràcia 36, un símbol que ja no reobrirà
L'Alfa Bar, a Gran de Gràcia 36, un símbol que ja no reobrirà | À.G.P.

La nit de Gràcia es transforma i es cobra una víctima de pes: tanca l'Alfa Bar, el club del carrer Gran de Gràcia que en els últims 29 anys ha dinamitzat amb més força aquesta part del barri des del tancament de Monumental/Artículo 26 just al davant, i amb l'únic complement del Maria, propietat del mateix grup, obert des de fa 41 anys. En un comunicat a Instagram, l'Alfa ha anunciat que "la pandèmia ha estat més forta que la música".

"Qui vulgui agafar l'històric rètol ho pot fer lliurement", diuen els responsables

El programador de l'Alfa Bar, Adrià Ramírez, en conversa aquest dijous amb L'Independent, ha detallat que "la decisió estava presa fa temps i no teníem marge malgrat la possible reobertura". Com a principals raons del tancament, Ramírez argumenta la inactivitat des del març de 2020 a causa de la crisi sanitària-"només vam obrir aquell parell de caps de setmana de juny"- i les despeses no cobertes i relatives sobretot al pagament ineludible del lloguer i els pactes de consum obligatori amb els proveïdors.

Un total d'onze persones han estat les principals perjudicades pel tancament de l'Alfa Bar, si bé Ramírez matisa que totes elles s'han anat recol·locant en el sector o en altres negocis del grup empresarial com el Maria mateix. El grup té altres establiments a Gràcia: Sol de Nit, Cafè del Sol o Casa Vall. "Ara mateix la decoració interior i l'equip de música ja no hi és, i ja hem tornat les claus a la propietat; ara bé, encara hi ha el rètol, i qui vulgui agafar-lo ho pot fer lliurement", afegeix Ramírez.

Enrere queden, doncs, l'última etapa d'aquell antic taller de labors de la llar i de reparació de màquines de cosir que es va transformar una nit de Halloween de 1991 en un bar de nit per on han passat artistes com Rosalía, Iseo o Camila Moreno i els més nostrats La Iaia o The Seihos. També enrere queden les nits dels afeccionats de l'Èibar quan l'equip jugava a Primera, que acabaven la nit a l'Alfa com a lligam amb la fàbrica emblemàtica de la ciutat guipuscoana. I enrere queden els vinils penjats del sostre, les enormes espelmes de la barra o les gerres pesants de cervesa (ja rellevades els últims anys) i el so inconfusible del soul, funk i pop de totes les èpoques.