L'Abaceria recupera l'activitat cultural amb una mostra d'artistes emergents

El mercat i l'Associació del Passeig de Sant Joan planifiquen la dinamització de l'espai a partir de gener, després de la vacunació

Cultura

A l'esquerra, 'Retrat amb ales' d'Ariel de la Vega, i 'Terràqueo VI, d'Allen
A l'esquerra, 'Retrat amb ales' d'Ariel de la Vega, i 'Terràqueo VI, d'Allen | Cedides

Es tracta de la primera exposició d’art post pandèmia del mercat de l’Abaceria, que ha recuperat aquesta setmana l’activitat cultural de la sala polivalent tot i que només serà un parèntesi curt amb la perspectiva de fer una planificació regular a partir de gener. Així, un cop es desmunti l’exposició que s’inaugura aquest divendres amb les obres dels artistes argentins Andrea Allen i Ariel de la Vega -guanyadors dels concurs de Pintura del Passeig de Sant Joan el 2019 i el 2018 respectivament-, l’espai se cedirà novament per a la campanya de vacunació contra la Covid-19.

La proposta és oferir exposicions regulars dels guanyadors del Concurs de Pintura

Aquesta interrupció, però, només ajornarà els plans que mercat i veïns han pensat per dinamitzar l’espai, uns plans on l’Associació Amics i Veïns del Passeig de Sant Joan hi té molt a dir. L’origen de la col·laboració de totes dues entitats va ser l’any 2019 quan van coorganitzar el concurs d’Escultura, germà del concurs de Pintura del Passeig de Sant Joan, tot un referent després de vint anys de trajectòria. Precisament, la idea de l’entitat és fer exposicions regulars amb els tres artistes guanyadors de cada edició. “Ens semblava molt interessant recuperar artistes que havien passat pel concurs i que després han tingut una carrera més enllà”, explica Lluís Castañeda, vicepresident de l’associació veïnal.

Amb la complicitat del mercat, aquesta sèrie d’exposicions arrenca amb els artistes argentins Ariel de la Vega i Andrea Allen, representats per la gestora cultura i art dealer Vera Ravera, part implicada en l'organització de l'esdeveniment que s'inaugura aquest divendres a la tarda. "Tots dos són artistes emergents que han exposat a París o a la Fundació Terrassa", apunta Ravera. Per a Castañeda, també és rellevant el fet de disposar de nou de l'espai del mercat i encetar una etapa cultural que serveixi per dinamitzar el barri; des de l'associació ja tenen diferents propostes de teatre o poesia.

Allen, doble guanyadora

Els artistes Ariel de la Vega i Andrea Allen obren el cicle d'exposicions que l'Associació de Veïns i Amics del Passeig de Sant Joan posa ara en marxa amb la complicitat de l'Abaceria. Tots dos són guanyadors del Concurs de Pintura impulsat per l'entitat. En el cas d'Allen, va quedar segona el 2002 i va guanyar el 2003, però va poder presentar-se el 2019 per un canvi de les bases.