L'església de Sant Miquel recupera la imatge robada de la Mare de Déu de Queralt a través dels Mossos

"Maria ha tornat a casa", diu el rector de la parròquia, Bruno Bérchez, després d'haver recuperat la figura quan estava a punt de ser venuda al Mercat dels Encants

Societat

Marcos, sagristà de Sant Miquel dels Sants, amb la Mare de Déu de Queralt
Marcos, sagristà de Sant Miquel dels Sants, amb la Mare de Déu de Queralt | B.B.

Uns 200 feligresos van assistir dissabte passat a la processó celebrada a la parròquia de Sant Miquel dels Sants, al carrer Escorial 163, per donar la benvinguda i beneir la tornada de la imatge de Santa Maria de Queralt, robada feia una setmana d’una capella lateral de l’església. Poques hores abans, els Mossos l’havien  fet arribar al rector de la parròquia,  Bruno Bérchez, després de ser interceptada dilluns 18 d’octubre al Mercat dels Encants a punt de ser venuda. Segons Bérchez, “si l’haguessin comprat  l’hauríem perdut per sempre”, però finalment, “Maria ha volgut tornar a casa”.

La majoria de feligresos estan convençuts que és qüestió "de la providència"

El mossèn apunta que “és una figura molt estimada” i per això, “volíem retre-li homenatge restituint la imatge i posant-la de nou al seu altar” en un acte simbòlic que va concloure amb el cant del Virolai.  Poc després, amb l’església ja buida, la imatge es va desar a la sagristia a l’espera de protegir-la amb un vidre “perquè no torni a desaparèixer”.

De marededeus com aquesta només n’hi ha tres a tot el món: 2 al Santuari  de Queralt (Berga) i una a Sant Miquel dels Sants. És una figura de talla de fusta, d’uns cinquanta centímetres d’alçada d’estil gòtic però amb trets romànics. Va arribar a Sant Miquel els anys seixanta de la mà d’un grup de berguedans residents a Barcelona, l’Agrupació del Berguedà, que volien un espai on venerar la seva la Mare de Déu. El llavors rector, Joaquim Masdexexart,  la va col·locar a la capelleta actual on, posteriorment, s’hi van pintar unes imatges de la història del Santuari de Queralt.

Alguns feligresos apunten que és una qüestió de sort, d’altres que és casualitat però la majoria estan convençuts que és qüestió “de la providència”. Explica la llegenda que, al segle XIV,  un pastor va trobar la imatge a la serra de Queralt i malgrat els diversos intents de portar-la a casa, ella sempre retornava al seu lloc d’origen. Finalment, els berguedans van comprendre que la Mare de Déu volia ser venerada on va ser trobada i allà mateix es va aixecar el temple. Providencial o casual, la Santa Maria de Queralt ha tornat a Gràcia i els parroquians de Sant Miquel  ja tenen preparada una excursió al Santuari per agrair-li que ho hagi fet.

Eva Morlà