Pujolar, Arquimbau i Riera, nous referents de dones a ser reconegudes amb plaques i iniciatives

Gràcia prepara els actes d'Aleu, Riera i Matute, mentre estrena la placa a Perucho a República Argentina 248, on va viure

Política

Assistents a l'estrena de la placa a Joan Perucho, aquest dijous
Assistents a l'estrena de la placa a Joan Perucho, aquest dijous | À.G.P.

Gràcia torna a acumular amb Victòria Pujolar i Rosa Maria Arquimbau noms de dona en els llocs de sortida de futurs homenatges i reconeixements amb plaques de carrer, denominacions de llocs o altres iniciatives, després de la certa efervescència viscuda en els últims anys per reequilibrar tant el nomenclàtor com el bateig d'espais de tota mena. El Consell de Dones de la setmana passada ha estat una bona mostra d'aquesta acceleració amb l'aprovació del nom d'Arquimbau perquè sigui defensat davant del grup de treball de nomenclàtor en la pròxima reunió o de la informació relativa als actes del centenari del naixement de Victòria Pujolar.

Totes dues periodistes de dues èpoques ben diferents, Arquimbau i Pujolar arrenquen aquesta tramitació inicial amb la idea per part dels responsables del districte de fer evolucionar l'aprovació en els òrgans participatius de plaques respectives a les cases del carrer Santa Clotilde, a tocar de la part alta del Torrent de l'Olla, i del carrer Còrsega 423 (amb Bailèn). Arquimbau destaca pel caràcter feminista i d'esquerres -va ser militant d'ERC- i va morir l'any 1992 a l'edat de 82 anys. Pujolar és coneguda per ser la veu femenina de Radio España Independiente, a Bucarest durant set anys, però acumula una història d'exili, clandestinitat, tortura i militància a l'exterior però també com a pintora amb mostres a París que aquests dies es posa de relleu amb una exposició itinerant.

Aleu, Riera i Matute. Les altres dones a la rampa d'homenatges a Gràcia, ja en tramitació des de fa mesos, seran Dolors Aleu, la primera metgessa de l'Estat; Montserrat Riera, impulsora de l'escola Heidi (ara Turó del Cargol) i l'escriptora Anna Maria Matute. El primer cas serà una placa al carrer Molist, on va viure, i es col·locarà el 27 de novembre; el segon un espai d'estada a l'avinguda del Coll del Portell, que ja es va aprovar a Gràcia el 2019 i a la ponència de nomenclàtor de ciutat el juliol passat, que s'estrenarà a finals de gener. I també al gener es farà el canvi de nom del carrer Ramiro de Maeztu per Matute.

L'actualitat, però, queda en mans de Joan Perucho, home de relleu majúscul a Gràcia però d'impacte nacional, nascut a Torrent de l'Olla amb Ramón y Cajal -on ara hi ha una immobiliària- i al qual se l'ha honorat aquest dijous amb una placa impulsada per la Institució de les Lletres Catalanes a la casa on va viure de l'avinguda República Argentina 248. Hi han assistit les filles de l'escriptor i el periodista Julià Guillamon, comissari de l'Any Perucho, n'ha fet la glossa.

Deu anys de la trobada de dones, en una jornada el 13 de novembre

L'Espai Jove acollirà  una jornada de debat i intercanvi sobre salut, espai públic, dones grans, cultura i coeducació des de la perspectiva de la dona. Què ha passat en deu anys? Aquesta és la resposta que donaran les participants en una efemèride que han preparat durant 18 mesos.