El Mercat de l'Estrella se sotmetrà a una reforma exprés i pot anar al Baix Guinardó temporalment

L'Institut de Mercats detecta patologies greus a l'edifici després que una promoció de pisos detectés fuites i es fessin unes cates

Societat

Interior del Mercat de l'Estrella, des del pis de dalt
Interior del Mercat de l'Estrella, des del pis de dalt | A.B.

El Mercat de l'Estrella, un dels quatre mercats municipals de Gràcia, que sumarà 65 anys l'any que ve des de la seva inauguració l'any 1957 i ubicat al triangle Providència-Pi i Margall, se sotmetrà a una reforma exprés de la seva estructura, inclosos els fonaments i retirada de l'amiant de coberta, si es consumen les negociacions molt avançades entre paradistes i Institut Municipal de Mercats i que fins i tot plantegen ja el trasllat a una carpa provisional al Parc del Baix Guinardó.

L'Ajuntament ja ha encarregat el projecte de carpa provisional per si s'afronta el trasllat

La necessitat de les obres estructurals s'origina en les fuites d'aigua que es van detectar sobretot en el moviment de terres de la nova promoció de pisos de NyN, limítrof per la banda d'entrada de Providència a l'equipament, cosa que va augmentar de gravetat en l'anàlisi amb unes cates que va fer l'Ajuntament parada per parada.

L'Institut de Mercats, en la seva reunió del passat 14 d'octubre, va comunicar als grups polítics que les obres no han de ser immediates però que s'han de programar i executar a curt termini per qüestions de seguretat. De fet, ja s'ha designat un arquitecte encarregat de redactar el projecte de carpa provisional a l'entorn dels carrers Lepant, Sardenya, Taxdirt i Travessera de Gràcia.

La presidenta del Mercat de l'Estrella, Lourdes Vico, no ha amagat la complexitat de resoldre les fuites d'aigua, que es van intentar contenir amb unes obres abans de l'estiu a la banda d'entrada de Pi i Margall, però es mostra encara confiada a "no moure'ns" si la reforma es limita a aixecar la superfície de l'equipament. "Però amb obres pel mig també seria difícil treballar i si hem de marxar un temps, marxarem", afegeix.

El grup municipal d'Esquerra va fer una visita justament aquest dimarts als paradistes compartint la informació del consell de l'Institut de Mercats del passat octubre i coincidint amb els paradistes que en la propera reunió del febrer s'haurà d'adoptar una decisió definitiva. Fonts municipals han admès que s’està treballant en la possibilitat del trasllat al Parc del Baix Guinardó i avançar al màxim els processos administratius a l’espera dels resultats de l’anàlisi per si calgués fer aquest trasllat.

Un bany a la piscina mentre es retira l'amiant?

La promoció de pisos de NyN veïna del mercat, i clau en el procés de detecció de les patologies de l'equipament, es promociona com a ecoeficient, amb pisos a primera planta amb piscina privada i amb una altra piscina a la coberta i pàrquing pel carrer Pau Alsina.