El Districte acceptarà al·legacions fora de termini per la pressió veïnal pel canvi de PGM

Entitats i particulars acusen Badia de ser "responsable de la mort cultural" que suposa l'enderroc de Balet i Blay

Política

La primera intervenció a l'audiència pública aquest dijous
La primera intervenció a l'audiència pública aquest dijous | S.M.

L'audiència pública de Gràcia de novembre va ser elèctrica per moments pivotant sobre dos eixos de pressió veïnal molt vigents, d'una banda, amb la polèmica per les expropiacions mantingudes en el canvi de Pla General, amb especial afectació al nucli històric, i d'altra banda, amb la lectura d'un manifest impulsat per una vintena d'entitats i particulars del barri del Coll contra l'enderroc dels estudis Balet i Blay per convertir-se en pisos de luxe.

La plataforma Revolta Veïnal, que agrupa els set col·lectius d'afectats pels canvis del pla que contenen expropiacions algunes de les quals calendaritzades com Frígola i altres mantingudes com Verntallat o Joanic, va concentrar bona part de les intervencions de la sessió amb explicacions ja reiterades de casos localitzats, però la novetat va aportar-la en dos fronts el director de serveis tècnics, Jordi Raboso, quan va admetre que les al·legacions presentades fora de termini en casos com Verntallat es tindran en compte i també es demanarà un informe per autoritzar aquelles actuacions d'ampliació d'habitatges privats perquè no se sotmetin al requisit de protecció oficial.

Però la intervenció més contundent va venir de la mà de Marta Pardell, neboda de l'animadora i dibuixant de cinema, en nom d'entitats i particulars vinculats al barri del Coll després de la indignació generada per l'enderroc aquest estiu dels antics estudis Balet i Blay al passeeig de la Mare de Déu del Coll 40, que va acusar en el text al regidor de Gràcia, Eloi Badia, de ser "responsable de la mort" del llegat cultural al barri. "És una humiliació dolorosa, se'ns va deixar sols, i per ignorància o ineptitud s'ha perdut per sempre l'oportunitat d'establir un centre del còmic al Coll i els amplis fons documentals aniran fora de Barcelona", va subratllar Pardell. El document està signat, a banda de la majoria d'entitats locals, com el Grup d'Estudis, també per Isabel Moreno, filla del director de la pel·lícula Garbancito de la Mancha, la primera animada de l'Estat i generada a Balet i Blay.

Llicència atorgada abans de la polèmica. El ressorgiment de la polèmica per Balet i Blay arriba en una setmana en què la Gaseta Municipal ha fet públic que la llicència dels nous pisos es va atorgar el gener de 2021 i l'enderroc al mes següent. Els veïns es van començara moure al maig i ara el solar espera 10 habitatges, 10 trasters i aparcament per a 7 cotxes i 11 bicicletes.

Rufino Garcia, nou gerent del districte

Només dos anys després de substituir Pere Camps, la gerent del districte s'ha acomiadat aquest dijous a l'audiència i ha anunciat ella mateixa que serà substituïda per Rufino Garcia, secretari del districte durant molts anys i fins al maig de 2021, quan va assumir la direcció de serveis generals.