La Tardor Folk aposta per les noves sonoritats programant bandes emergents

Els violinistes María San Miguel i Galen Fraser, i el duet balear Clara Fiol i Joan Vallbona, en cartell el cap de setmana

Cultura

La parella de violinistes formada per María San Miguel i Galen Fraser, i el duet balear Clara Fiol i Joan Vallbona
La parella de violinistes formada per María San Miguel i Galen Fraser, i el duet balear Clara Fiol i Joan Vallbona | Cedides

Amb l'objectiu de posicionar-se com un espai catalitzador de projectes de nova creació i iniciatives singulars que beuen de la tradició i juguen amb d'altres estils musicals, el CAT ha programat per aquest cap de setmana els duets Galen Fraser i María San Miguel (dissabte 6), i Clara Fiol i Joan Vallbona (diumenge 7), artistes joves de l'escena folk actual que "volen donar visibilitat a la tradició amb noves veus i sonoritats".

Amb violins, guitarra, cistro i veus l'artista de Castella María San Miguel i el compositor Galen Fraser, nascut a Califòrnia i connectat familiarment amb el folk escocès i americà, pugen per primer cop a l'escenari del CAT, per presentar un projecte que els connecta amb la música tradicional que entenen com una evolució social i cultural. "Per a nosaltres el missatge és mostrar com som, totes les cultures tenen traumes que han hagut de superar, és el que hem d'acceptar, hi ha aspectes tristos però també hem de celebrar-ho per seguir avançant", apunta l'artista, tot un referent en el desenvolupament contemporani de la nova tradició de Castella. Els dos protagonistes tenen una projecció internacional i han actuat a diverses sales de concerts, cicles de música i festivals d'Europa i EUA. A més, la parella impartirà workshops en el marc del Fidelitzem-nos a l'ESMUC.

Per la seva part, diumenge 7 de novembre el duet balear format per Clara Fiol i Joan Vallbona actuaran en el marc del Circuit Folc 2021 per presentar Petiteses, tota una declaració d'intencions a través de composicions originals i versions. El repertori de Petiteses està inspirat en paraules surrealistes i crítiques, que volen ser un bàlsam davant totes les incomprensions actuals; harmonies que beuen del jazz, el folk i del pop; i de referents com les guitarres de Sutjan Stevens, el Petit de ca l'Eril o Billie Eilish.

Circuit Folc 2021 i la nova generació d'artistes

La mostra d'arrel tradicional que organitza el Grup Enderrock amb la col·laboració del CAT ofereix enguany sis propostes i una quinzena de concerts amb sons d'arrel mediterrània que mostren la varietat i la vitalitat d'una nova generació d'artistes com ara el Pony Pisador, Laura Esparza i Carlos Esteban, els esmentats Clara Fiol i Joan Vallbona, Cati Plana i Pau Puig, La Gravetat de Coulomb i Ballaveu.