L'Ajuntament atura la tramitació del polèmic bloc de pisos socials als jardins de Vall d'Hebron

El Districte engega un procés participatiu sobre aquell tram de la Ronda de Dalt després que la Síndica avalés els veïns

Societat

Els jardinets afectats, al passeig de la Vall d'Hebron
Els jardinets afectats, al passeig de la Vall d'Hebron | À.G.P.

Cinc anys després del canvi del Pla General per aixecar habitatge social en detriment d'uns jardinets i una pista de petanca, però sobretot dos anys després d'una forta brega entre l'actual Associació de Veïns Vallcarca-Penitents i el Districte de Gràcia, amb interposició de querelles contra el regidor, Eloi Badia, i sorolloses manifestacions, l'Ajuntament ha frenat la tramitació de la iniciativa per aixecar 34 habitatges i un aparcament de bicicletes a la carretera de Sant Cugat 26, ja a la corba de l'avinguda de la Vall d'Hebron amb la carretera de l'Arrabassada.

El gir municipal arriba després de dos anys de brega i querelles entre veïns i regidoria

Un decret de l'Institut Municipal de l'Habitatge, qui havia de gestionar la promoció, ha decidit no adjudicar el contracte d'obres de construcció per "raons d'interès públic" i remetent a un informe de la gerent del districte. En aquest informe, penjat al portal de contractació pública, la màxima responsable tècnica del govern local argumenta la "necessitat de participació respecte de la transformació futura de l'espai públic de la zona" i planteja la creació d'una taula de treball. "L'oposició veïnal ha evidenciat que cal seguir millorant en la comunicació i participació d'aquest tipus de projectes", afirma el Districte, que subratlla que aquest espai de negociació "s'ajusta a la recomanació" que la Síndica de Barcelona va fer el maig de 2021.

El gir municipal, després de no pocs consells de barri i audiències públiques on els veïns de l'AV Vallcarca-Penitents i de la federació de Barris de Gràcia han polemitzat amargament amb el regidor de Gràcia, no enterra totalment el projecte sinó que -tal com diu l'informe de la gerent- en postposa la decisió de començar les obres al gener-febrer de 2022 "donada la conveniència de disposar del segon trimestre del 2021" per fer la taula de treball.

El procés participatiu, que s'ha anunciat aquesta setmana amb sessions programades el 18 de novembre i els 2 i 16 de desembre, s'analitza amb cautela per part dels veïns organitzats. El president de l'AV Vallcarca-Penitents, Carles Sasot, admet que l'Ajuntament està "més receptiu", però que la frenada del projecte pot ser "un parèntesi que es pot reiniciar en qualsevol moment".

Els assentaments a la pedrera, nova font de conflicte entre col·lectius veïnals de Vallcarca

Després que dijous passat la Guàrdia Urbana registrés per primer cop un assentament al solar de la pedrera -fet amb el suport dels moviments socials- (foto inferior), la Federació de Barris de Gràcia ha obert un altre front de crítica contra el Districte.

L'assentament a la pedrera de Vallcarca, entre el carrer Farigola i Mare de Deu del Coll
Els jardinets de la Vall d'Hebron, a tocar de la carretera de Sant Cugat