Les residències privades de gent gran es reposicionen a Gràcia amb absorcions i final d'obres

Fiatc calcula que estalviarà un 78% de consum energètic a El Mirador, a l'extrem nord de Penitents, i La Vostra Llar compra la residència Parc Güell

Societat

Les obres de la residència privada El Mirador, a Penitents
Les obres de la residència privada El Mirador, a Penitents | A.B.

La trentena de residències de gent gran de Gràcia, eminentment privades -només n'hi ha una, de pública, malgrat les reivindicacions veïnals i parcialment polítiques-, viu un moment de sacseig després del reposicionament i certa prova d'estrés que ha significat la crisi sanitària de la Covid i només aquesta setmana s'han registrat almenys dos moviments per part de grans grups que en els últims anys han aterrat al districte: Fiatc i La Vostra Llar.

L'equipament del grup assegurador estrenarà mobiliari nou antiriscos i de disseny actualitzat

El grup d'assegurances, que en la seva divisió de residències té en marxa des de fa un any i mig la construcció de El Mirador de Gràcia a l'extrem nord de Penitents, per sobre de la plaça Alfons Comín, manté els plans d'inauguració l'any 2022 però ha aprofitat un seminari amb tres proveïdors per explicar novetats al voltant de l'arquitectura, el mobiliari i el consum energètic nou que oferirà l'espai en comparació amb altres projectes que té en funcionament.

"A Gràcia els consums seran un 78% menys", ha explicat Oliver Style, CEO de Praxis, que executa la part de l'obra del nou equipament seguint el model Passivhaus d'estàndard de construcció d'alta eficiència energètica. Style, en una gràfica que detallava que El Mirador gastarà uns 75 kwh/metre quadrat mentre les actuals residències del grup en gasten al voltant de 400 kwh/metre quadrat, també ha admès que el model nou té un sobrecost "d'entre el 2% i el 8%" però que s'amortitza "per l'estalvi que comporta". A la taula, Emili Padrós, d'Emiliana Design, ha mostrat el mobiliari que s'estrenarà a Gràcia basant-se en materials còmodes i sense riscos "per trencar amb la imatge d'espai institucional", i Blanca Fernández, de PMMTArquitectura, ha posat èmfasi en els nivells d'accessibilitat i senyalètica "en tres idiomes i en braille".

Per la seva banda, el grup La Vostra Llar ha anunciat aquest dilluns la compra de la residència Parc Güell, del carrer Mare de Déu de la Salut 39, darrera de l'antiga Quiron, i la incorporació de l'equipament a la seva xarxa de nou espais amb ja dos dels quals a Gràcia, comptant el del carrer Gran amb Betlem. "La residència i centre de dia La Vostra Llar Parc Güell, amb capacitat per a 40 places residencials i 15 de centre de dia, integra 28 professionals", han explicat en una nota de premsa.

El projecte de Fiatc, que compta amb el suport de la Fundació Sadako per la proximitat de l'equipament de gent gran en relació a les seves escoles i la reurbanització de l'entorn (carrers de Salvador Alarma i Adrià Gual), s'està enllestint ja en la fase de revestiment de façanes. El projecte de La Vostra Llar al Parc Güell només s'adaptarà al funcionament de la nova marca i de retocs interiors, després que ara ja faci tres anys que el grup es va estrenar al local del carrer Gran on hi havia hagut el Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE).

Arrenca la urbanització del cul de sac de Penitents

El canvi de mobilitat que va implicar deixar Salvador Alarma com un carrer sense sortida que acabés a la residència de Fiatc es comença a notar amb l'arrencada de la urbanització de l'entorn. L'obra es va retocar el 2020 per garantir la connexió futura del clavegueram i la construcció d'un pou de prop de deu metres de profunditat.