La ròtula de l'homenot Fornés

L'exdirector del Museu Etnològic i activista gracienc presenta a Ona el seu retrat compartit de testimonis sobre Festa Major que reflecteix 200 anys de vida associativa

Societat

Pep Fornés, al centre, dimarts a Ona Llibres
Pep Fornés, al centre, dimarts a Ona Llibres | Cedida

Es va jubilar a finals de 2019, dos anys abans del que li tocava, i amb un deix amarg: li van fer la punyeta tot el que van poder a l'administració municipal i va plegar assegurant en una entrevista en aquest setmanari que "l’Ajuntament ara és una fàbrica de desil·lusió per als professionals de la cultura”. I no ha parat. 

"Sols som peculiars però junts som una gran persona", va apuntar l'autor

Però Josep Fornés, exdirector del Museu Etnològic i activista gracienc, si alguna cosa ha fet en aquests dos anys és travar en un volum de 300 pàgines una història diferent de la Festa Major, Festa Major. La memòria compartida (Edicions Rambla, 2021), que es va presentar dimarts a Ona, amb el geògraf Joan Lafarga i qui signa.

El volum està basat en desenes i desenes de testimonis del poble pla, des de l'activíssima encara i per molts anys Manolita de Providència fins a la Carmina quan diu: "El meu pare va anar a la guerra, i el meu tiet també,  i el van matar amb 19 anys; l'última vegada que el vaig veure, allà al carrer Milà i Fontanals, em va pujar dalt d'una cadira i em va dir: 'que no m'enteri jo que te'n vas a dormir sense rentar-te les dentetes'. Va ser l'últim cop que el vaig veure".

Fornés cita el mètode antropològic de la comparació per fer el retrat d'un temps i d'un país: "No m'agrada fer les coses sol, no les he fet mai, m'agraden les coses compartides; sols som peculiars però junts som una gran persona", va argumentar.

A partir d'una proposta de l'editor Francesc Sans, Fornés desplega 200 anys de vida associativa amb l'excusa de la Festa Major i retrata la pluralitat del paisatge de Gràcia: des del primer retall del Diari de Barcelona del 1817 fins a les festes alternatives quan encara no es deien alternatives, però també els versots de les colles de diables (si no se surt, no s'és ningú) o l'espectacular posada en escena dels gitanos sempre ben abillats. "Fornés és un homenot de Gràcia i actua com a ròtula de tota aquesta vida associativa", va apuntar dimarts Lafarga.

El llibre, que es va presentar de fet a Palma fa dues setmanes amb l'altre gran activista poblenc-gracienc Toni Torrens, ha tingut aquesta setmana més presentacions, per exemple, a Can Musons dijous i en tindrà més. Mentrestant, a llegir-lo, perquè no és un volum per quedar bé ni per repassar la cronologia sabuda de Festa Major, i surt qui hi ha de sortir.