Neix el Lens Dans, un festival amb ànima gracienca, que reivindica la videodansa

La proposta, que va celebrar el darrer esdeveniment a finals d'octubre a Brussel·les, pretén fer segona edició a Barcelona

Cultura

Presentació per part dels organitzadors del darrer esdeveniment del Lens Dance el passat octubre a Brussel·les
Presentació per part dels organitzadors del darrer esdeveniment del Lens Dance el passat octubre a Brussel·les | Cedida

Amb l'objectiu de donar visibilitat al gènere de la videodansa, Mar Badal -una jove gracienca que viu a Brussel·les-, va formar equip amb quatre noies més i van crear, malgrat les dificultats de la pandèmia, el Lens Dans, un nou festival que va donar les primeres passes el juny d'aquest any a la Vallée, Brussel·les. En aquest primer esdeveniment es van projectar 28 curtmetratges preseleccionats, provinents d'un concurs que comptava amb membres del jurat com Àngels Margarit (directora del Mercat de les Flors) i Aina Lanas (reconeguda ballarina i coreògrafa barcelonina). El cartell també oferia un taller de videodansa i una conferència a càrrec de l'artista canari Derek Pedrós, així com espectacles en directe de dansa i projeccions audiovisuals de companyies catalanes i belgues.

"Hem creat el Lens Dans per combatre la precarietat i la falta d'oportunitats i visibilitat que ofereix la indústria als joves artistes de la disciplina de la videodansa", explica Mar Badal, la jove fotógrafa gracienca que va començar a desenvolupar la idea durant el confinament. Per concloure aquesta primera edició, a finals d'octubre es van tornar a projectar  els tres projectes guanyadors i les sis mencions, en una jornada que va comptar amb la conferència de David Jacowbski (un dels membres del jurat belga), i un espectacle en viu de dansa a càrrec de la pròpia Mar Badal i la ballarina Verònica Hernández. El festival també va trepitjar territori català a l'estiu amb la projecció dels projectes guanyadors del seu primer concurs internacional de videodansa a la Sala Pumarejo.

Tot i que encara no té data fixa, les organitzadores s'han posat en marxa de nou per fer la segona edició el 2022 a Barcelona, amb la intenció de fer créixer el projecte.

Arrels a Gràcia amb projecció internacional

El festival Lens Dans, pensat i planificat a la capital belga durant el mesos de confinament per la fotògrafa gracienca Mar Badal, ha aconseguit el suport del Casal Català de Brussel·les, l'Institut Ramón Llull, la Generalitat, Catalan Arts (ICEC), i també de personalitats com ara l'exconseller de cultura Lluís Puig o la fundadora de Les Impuxibles, Ariadna Peya.