5 de Novembre, tots els dies de l'any

Plaça Raspall

per Ricard Valentí

La contra

Entrega dels premis que lliura l'entitat Kalí Sara en reconeixement a tots aquells que promocionen el romanó a Catalunya
Entrega dels premis que lliura l'entitat Kalí Sara en reconeixement a tots aquells que promocionen el romanó a Catalunya | Cedida

El 5 de novembre de 2009 es van reunir a la ciutat de Zagreb diferents lingüistes, intel·lectuals i activistes gitanos per analitzar la salut de la llengua romaní i aconseguir que fos reconeguda de manera oficial pels estats europeus. En aquella mateixa trobada, que també va servir per redactar la carta adreçada a la UNESCO, es va decidir instaurar el 5 de novembre com a Dia Internacional de la Llengua Romaní. S'ha de destacar la presència en aquesta conferència de Marcel Courthiade (o Cortiade), a qui vam dedicar en aquesta mateixa secció un article el passat 19 de març. Marcel, nascut el 2 d'agost de 1953, lingüista francès, resident a França, investigador i promotor de la llengua i la cultura romanç/romaní (dit rromaní després de la transcripció fonètica creada per ell), va morir el 4 de març de 2021 a Tirana. Sempre el recordarem. 

El romanó s'ha de parlar cada dia, la nostra llengua s'ha de mantenir viva; és part de la nostra història

La conferència de Zagreb va ser un fet clau que va marcar un abans i un després en el paper de la protecció i la defensa d'una llengua que parlen 14 milions de persones a Europa, com bé explica Seo Cizmich, ambaixador honorífic de la llengua romaní. Des de 2019, l'associació Kalí Sara, amfitriona de la conferència, organitza un acte a Barcelona amb motiu del 5 de Novembre, amb el lliurament dels premis Kherdipen Romani Ćhibako, que reconeixen la tasca de totes aquelles persones, entitats i institucions que desenvolupen una feina necessària de promoció i recuperació de la llengua romaní a Catalunya. "És molt important que el romanó es parli cada dia, la llengua s'ha de mantenir viva, forma part de la nostra història, de la nostra cultura, i és una eina poderosa contra l'antigitanisme", remarca Cizmich. És un patrimoni lingüístic que, malauradament, a Catalunya i a Espanya té uns fonaments molt fràgils; la història de repressió i persecució dels gitanos s'han encarregat molt bé d'això. I precisament per revertir aquesta herència històrica perjudicial, hem de seguir defensant la nostra llengua, portar-la a les escoles i universitats, parlar-la cada dia, recordant que és un tresor, que forma part de la nostra identitat: una filosofia de vida. 

Per això des de l'Associació Joves Gitanos de Gràcia, cada any reivindiquem el 5 de Novembre, ja sigui fent difusió a través de les xarxes o portant a terme activitats malgrat les dificultats que ha representat la crisi sanitària (l'any passat vam organitzar una videoconferència amb periodistes gitanos de Londres, Amsterdam, Eslovènia i Kosovo, on es va reflexionar sobre l’esforç que representa fer programes de ràdio i televisió en romanó). 

El missatge és clar: el 5 de Novembre, Dia Internacional de la llengua Romaní, és cada dia de l'any. 

OPRE ROMA!