Gràcia registra 240 casos de violència masclista a la llar al darrer any

L'acte central del 25N recupera el format presencial a la Virreina

Societat

Pancarta contra la violència masclista al balcó de la seu del Districte
Pancarta contra la violència masclista al balcó de la seu del Districte | Arxiu

La commemoració del Dia Internacional per a l'Eliminiació de la Violència envers les Dones del 25 de novembre recupera enguany el format presencial del seu acte més emblemàtic i emotiu: l'acte central a la plaça de la Virreina, amb la lectura del manifest -aquest any a càrrec de la Marea Pensionista de Gràcia-, i el record de Maria de los Ángeles Chibán, assassinada ara fa 22 anys al carrer Robí. Serà el divendres 26 a les 7 de la tarda i inclourà l'actuació de la companyia teatral Les Fugitives amb el seu espectacle 'Sibil·la'. 

Les xifres de violència masclista registrades a Gràcia el darrer any -i que també s'inclouen al manifest- han patit un increment significatiu: entre l'1 d'octubre de 2020 i el 30 de setembre de 2021, el balanç total de casos dins de l'àmbit de la llar s'ha elevat a 240 (133 de violència masclista i 107 de domèstica). En el mateix període de l'any anterior, el registre va ser de 155 episodis (92 i 63, respectivament). 

El programa del 25N a Gràcia -elaborat pel Districte, diverses entitats i equipaments- ja fa dies que va arrencar i té continuïtat fins a finals de mes. Organitzada pel PIAD de Gràcia, es pot visitar fins al 30 de novembre a la Fontana l'exposició 'Dones supervivents', una mostra fotogràfica resultat de la participació de 12 dones supervivents de violències masclistes, amb textos personals on expliquen relats de recuperació i superació. Les activitats s'estenen per tot el territori: espai d'autocura a Can Carol (27N a les 10.30h), una ruta guiada per conèixer Dones referents al Coll (25N, 17h), un taller d'autodefensa feminista a la Fontana (26N, 18h) o una lectura dramatitzada de Víctor Català a càrrec de Mertixell Yanes al Casal Cardener (27N, 19.30h). Entitats com el Centre també s'hi han sumat amb el sopar debat 'Nadons robats' (24N, 20.30h). 

Al vespre del mateix dia 25, de 18.30 a 22h, el campanar de la Plaça de la Vila s’il·luminarà de manera simultània amb punts situats per tota la ciutat.