El festival Teca Terra Traca passa per Gràcia amb una jornada d'art i pagesia al Bosc Turull

El projecte ha impulsat en els darrers mesos set residències artístiques arrelades al món rural i ara les porta a Barcelona

Cultura

Una de les fotografies de la mostra 'Vincles', feta per Duncan Gibbs
Una de les fotografies de la mostra 'Vincles', feta per Duncan Gibbs | Cedida

Terra Teca Traca, un projecte que suma art, ruralitat i agroecologia i que desplegarà les activitats a diferents espais de Barcelona del 21 al 28 de novembre, passarà per Gràcia i ho farà amb una jornada al Bosc Turull. Sota el títol de Terra en mudança, aquesta activitat -programada per dissabte 24 de novembre de 18 a 20.30h- pretén posar la terra al centre sota "una mirada integradora entre el món artístic, científic i pagès". Començarà la xerrada ‘Terra i sòl’, una conversa a quatre bandes al voltant de la cura dels sòls agrícoles, l’accés a la terra, el relleu generacional i les relacions invisibles necessàries per sostenir els projectes agroecològics.Els protagonistes del debat són Alberto Blanco, pagès agroecològic participant al festival, Raquel Luján, especialista en conservació de sòls, i Dirk Madriles, pagès i pastor i membre del col·lectiu Terra Franca. 

L'Aula presenta l'exposició 'Vincles', de l'artista gràfic Duncan Gibbs

Després es farà la presentació de l’exposició Vincles, de l’artista Duncan Gibbs, que mira al compost com un organisme viu a través del retrat d’una granja i el seu treball per produir nous sòls amb una visió més sostenible de l’agricultura.La projecció de vídeos s’acompanyarà amb un tast de fermentats produïts a partir dels llevats i bacteris que es troben dins l’adob, barrejant elements del seu microbioma amb el de cada persona. 

El projecte -coordinat per la Universitat de Girona, la UOC i la revista Sobirania Alimentària- ha impulsat set residències artístiques arrelades al món rural en els darrers mesos per portar-les ara a Barcelona, aprofitant la seva capitalitat d'alimentació sostenible. Així, durant els propers dies, aquestes set residències presentaran en set indrets de la ciutat (un d'ells a Turull), exposicions visuals, musicals, literàries i de dansa del treball fet. La proposta que es podrà veure a Gràcia es va produir a Can Serrat, on dos pagesos locals, Montse i Albert, van treballar amb les científiques Lucia Arguelles i Neus Montllor per  produir ‘Terra en mudança’, una obra de l’artista gràfic Duncan Gibbs. L’activitat és gratuïta, però cal inscripció prèvia. 

De Can Serrat a l'Aula Turull

La masia Can Serrat, ubicada al Bruc, és un dels espais que ha portat a terme una de les set residències artístiques que conformen el festival. El resultat és el projecte 'Vincles', una reflexió conjunta entre l'artista Duncan Gibbs, els pagesos Montse i Alberto i la científica Lucía Argüelles sobre la importància del sòl i la terra, i que es mostrarà al Bosc Turull.