El comerç històric de Gran de Gràcia tanca espais annexos i segones botigues per rearmar-se

Botigues de roba i complements del tram alt cedeixen metres quadrats mantenint la voluntat de seguir el negoci

Societat

Joana Candell, anunciant que tanca la segona Arc Iris
Joana Candell, anunciant que tanca la segona Arc Iris | A.B.

En un carrer Gran de Gràcia dominat per les grans i mitjanes marques des de fa dècades i que va abaixar algunes persianes amb la crisi sanitària, el comerç històric resisteix amb bona salut i es prepara per celebrar centenaris imminents. No és poca cosa aguantar: al carrer Gran hi ha anuncis de lloguers de 16.000 euros però també espais més assequibles segons el tram. Però en els últims mesos hi ha hagut un replantejament de realisme per seguir endavant. No és un pas enrere per agafar impuls sinó una anàlisi de forces, amb sumes i restes.

"Mantenim la qualitat i el servei, però ens traiem una despesa", diu la Carme, de Laín

"Marxem contents, tanquem amb un somriure", deia dimecres Joana Candell, de la botiga de regals Arc Iris, a la plaça Trilla, aprofitant la festa dels 40 anys per anunciar el tancament al febrer, i la celebració del centenari de la botiga de roba d'home Arc Iris l'any 2025. A la festa hi havia la gent de la ja centenària pastisseria Ideal, que el 2014 van patir per la renovacio del lloguer i van superar l'embat obrint-se al turisme.

Aquesta cessió de metres quadrats, no en un segon espai sinó en un aparador annex, també s'ha articulat com a resituació de forces a Laín, la botiga de roba de senyora del carrer Gran amb Carolines. "Mantindrem la qualitat i el servei, perquè tenim una clientela fixa que es muda i cada cop hi ha més dificultats per trobar roba bona, però ens traurem una despesa", explica la Carme Torrente, amb 43 anys de trajectòria a la botiga amb el seu marit, en Joan Oller. "Els aparadors han anat molt bé i han venut molt, és com si tinguessis obert en diumenge, però ara és un moment que és feina afegida", conclou.

També s'ho van plantejar l'any passat Vall, la botiga de bosses i complements que ha sumat un nou espai a l'antic Decathlon a la botiga que el 2023 farà cent anys, a Gran amb Santa Rosa. Amb un aparador annex, el salt endavant va fer pensar Josep Vall, que la cessió de metres quadrats seria un estalvi. "Però ens ho hem repensat i ens va bé com a magatzem", diu, i concentra la preocupació en la fi dels ajuts del govern aquest novembre al lloguer per la limitació d'accés per la crisi sanitària.

Encesa de llums de Nadal amb batucades per tot el districte

Dimecres que ve comença oficialment el Nadal comercial amb l'encesa dels llums a Gràcia, que enguany s'acompanyarà del so de les batucades a una desena de punts dels cinc barris del districte (cinc punts a la Vila i un a cadascun dels altres barris); per exemple, a Travessera de Gràcia amb carrer Gran (18.15h).

L'aparador annex de Laín, a Gran amb Carolines, sense el rètol de traspàs