Les noves normes de participació permetran fer consultes a Gràcia amb 6.600 signatures

El ple aborda dimecres la tramitació, que preveu eliminar el Consell Ciutadà local, perquè s'activi a finals de març

Política

Presentació de la votació de projectes, el juny passat
Presentació de la votació de projectes, el juny passat | A.B.

Les anades i vingudes legals durant el passat mandat al voltant de l'articulació de les consultes participatives de diferent nivell han provocat que fins ara encara regeixin les normes reguladores de l'any 2002, però sembla que els retocs fins del text actual permetran tirar endavant una reforma que en l'interès de Gràcia permetrà fer consultes al districte si s'organitza, per exemple, una recollida de signatures i aquestes arriben a les 6.600, un 2% de la població local.

El ple de dimecres que ve preveu debatre, en qualitat d'informe favorable, aquest canvi que es va avortar l'any 2017 en instàncies judicials i que ara tirarà endavant amb aquest principal reclam, que també preveu altres nivells com les consulta de barri o de barris. De fet, aquesta última pràctica ja s'havia aplicat quan també en el passat mandat es va articular la recollida de firmes entre Gràcia i Sant Gervasi per al canvi de nom de Príncep d'Astúries en Riera de Cassoles. Ara les noves normes reguladores fixen que aquestes recollides poden durar un màxim de tres mesos (abans eren dos).

L'altre element rellevant del canvi de reglament serà la supressió del Consell Ciutadà de districte, que en el cas de Gràcia arrossega una trista història d'infrarepresentació ja des dels temps de Ferran Mascarell com a regidor, quan s'havien registrat sessions amb un únic veí participant. L'argument actual és que la funció informativa del Consell Ciutadà local ja la fan els consells de barri, que quan aquest ens ja fracassava encara no s'havien creat.

El timing a partir d'ara, segons es va tractar a les comissions consultives de dilluns al Districte, preveu que la reforma tiri endavant amb una aprovació inicial al gener i l'aprovació definitiva i l'entrada en vigor sigui durant la segona quinzena de març.

El pressupost creix una mica. El ple de dimecres que ve també tractarà la proposta de pressupost local, amb una inversió directa de 26,2 milions (un 2,16% més respecte dels 25,6 milions de l'any 2021). Les partides principals són l'atenció social amb 8,1 milions (un 38% del total), que inclouen la gestió directa del casal de gent gran de Penitents; la neteja amb 6,5 milions (30%); i la prestació de serveis amb 2,9 milions (14%), que inclou el nou conveni de gestió de l'espai cívic de Can Mariner i altres partides per a Can Carol o el casal de barri Cardener. El capítol de subvencions es manté en 614.000 euros (un 2,8%), si bé en la convocatòria general hi haurà un augment de 5.000 euros més locals.

Augmenten els preus públics als bucs d'assaig i a la piscina de la Creueta

Tot i la congelació en la majoria de partides, els preus de cessió i ús d'espais municipals creixeran enguany un 3,1% quan es tracti d'activitats formatives genèriques (no de col·lectius com gent gran) i també en espais com els bucs d'assaig, la piscina-llac de la Creueta i l'Ateneu de Fabricació.