Un 'market' de totes les estrelles

Casa Capell acull per segona vegada tres dies de solidaritat per captar fons en suport als infants i joves amb malalties greus

Societat

El mercat solidari de Nadal a Casa Capell, després de l'obertura aquest dijous
El mercat solidari de Nadal a Casa Capell, després de l'obertura aquest dijous | À.G.P.

Els mercats de Nadal a Gràcia arrenquen aquest dijous amb to solidari a Casa Capell amb els tres dies de desplegament que ha organitzat la Fundació Enriqueta Villavecchia en suport als infants i joves amb malalties greus. Un grapat de voluntaris hi han treballat des de dimecres per a la gran cita externa de la fundació, des que l'any 2011 un grup de col·laboradors van proposar en aquell temps de crisi una captació de fons per finançar els projectes de suport de l'entitat que, per exemple, no només fa atenció a la oncologia infantil sinó que inverteix en hospitals per millorar l'atenció en les cures pal·liatives relacionades.

Escoles locals com Reina Violant, Turó del Cargol i Teresianes hi col·laboren

En deu edicions, la segona de les quals arriba a Casa Capell després de la primera del 2019 i l'aturada del 2020, el market s'ha ampliat des de materials fets a mà a tota mena de donacions, comptant progressivament amb la participació de les escoles (Turó del Cargol, Reina Violant i Teresianes, per citar les de Gràcia). I enguany el producte estrella, mai millor dit, és un relligat de tres rajoles de xocolata amb les estrelles dissenyades pel Gil, un nen que justament va morir el dia que s'engegava la producció de les rajoles a la fàbrica Torras. "L'estrella que més brilla és la que ens il·lumina quan els ulls ja no hi veuen. En homenatge als infants i joves que han o han estat malalts i en suport a les seves famílies", diu la rajola per dins, amb totes les estrelles dibuixades pel Gil.

La gerent de la fundació, Anna Varderi, ho explica tot pausadament però sense amagar la combinació de tendresa i duresa que té la seva feina: "ajudem els nens en tot el procés i en el final de vida, i ajudem les seves famílies". "Però sempre tenint en compte que els nens són nens, i que tenen dret a la millor atenció sanitària però també el dret al lleure", afegeix.

Uns 300 voluntaris entre 18 i 70 anys formen la xarxa de l'entitat, que atèn més de 500 famílies, també les que tenen nens que han sobreviscut a una greu malaltia però que han quedat amb seqüeles. La responsable de programes assistencials i de voluntariat, Arantxa de Lara, remarca que el voluntari fa suport al domicili, és "una finestra d'aire fresc", i s'adapta al perfil d'acord amb les sol·licituds que arriben dels hospitals. "Un adolescent necessita gent jove per parlar dels seus temes", apunta. A Casa Capell, fins dissabte, una bona causa.