Impuls al teatre del Coll-La Bruguera amb el projecte comunitari i la suma de grups nous

Per primer cop, el centre participarà al març al programa del Dia Mundial del Teatre que es fa al districte, amb una mostra

Cultura

Imatge del film 'Barri de tinta i paper' sobre la memòria de la Bruguera
Imatge del film 'Barri de tinta i paper' sobre la memòria de la Bruguera | Cedida

Era l'assignatura pendent d'un centre on la música, la il·lustració, la fotografia o els projectes de recuperació de la memòria han ocupat bona part de la seva activitat cultural els darrers anys; mancava el teatre. Ara, després de l'estrena de 'Barri de tinta i paper', un projecte de teatre comunitari que es va reconvertir en format audiovisual per la pandèmia, el Coll-La Bruguera pren impuls dins l'àrea d'arts escèniques amb la continuïtat d'aquest col·lectiu -ara rebatejat com a Provoc'art- i la suma de quatre grups més de teatre. "Hem passat de no tenir-ne cap, un fet que no enteníem tot i la tradició teatral que hi ha a Gràcia, a comptar amb cinc grups; així que estem molt il·lusionats", assegura Xavier Franch, director de l'equipament.

El grup que va crear 'Barri de tinta i paper' seguirà actiu amb altres projectes

El projecte de teatre comunitari va arrencar el 2019 emmarcat en la línia de treball que el centre cívic va engegar fa més d'una dècada per recuperar la memòria històrica i cultural del barri, molt lligada a l'editorial Bruguera. La vintena de persones que s'hi van sumar a la iniciativa i que van crear una pel·lícula de 50 minuts estrenada el passat mes de març, s'ha consolidat com a grup de teatre i seguiran treballant en diferents temes. Alhora, el centre ha aconseguit ampliar l'activitat teatral amb la incorporació de quatre nous grups. "Són gent jove del barri que buscava un espai per assajar i ara ja poden seguir desenvolupant els seus projectes teatrals al centre", afegeix Franch. Aquest fet permetrà a l'equipament participar per primer cop al Dia Mundial del Teatre al març, una proposta impulsada pel Districte amb la col·laboració i el suport de diferents entitats.

La direcció del centre té intenció de seguir donant cobertura al projecte de la Bruguera amb diferents activitats l'any vinent (hi ha el 75è aniversari de Carpanta i ja es treballen algunes idees sobre la creació i història del mític personatge). Les trobades amb extreballadors o la col·laboració amb altres iniciatives (com Barcelona Memory) també marcaran els eixos de l'equipament del Coll el 2022.

Òpera al vespres musicals

La programació musical del centre del Coll s'amplia aquest mes amb un concert d'òpera que oferirà Romina Krieger (impulsora del Festival Òpera amb Gràcia), Maria Voronkova i Olga Kobekina, amb una proposta que pretén apropar aquest gènere a tots els públics. Serà divendres 3 de desembre a les 20h. Cal inscripció prèvia.