L'amistat entre el billar i la pintura

El pintor Miquel Cazaña exposa per quarta vegada al Bar Billar HDP de Gràcia, que acull exposicions des de 1985; n’ha superat les 300 en 36 anys d’història

Cultura

Un racó del Born, pintat per l'artista Miquel Cazaña
Un racó del Born, pintat per l'artista Miquel Cazaña | Cedida

La relació va començar fa gairebé dues dècades, quan Miquel Cazaña anava al local del carrer Sant Joaquim a jugar al billar i estudiava il·lustració a La Massana. No va ser gaire difícil que propietari i artista es posessin d’acord: un perquè està interessat en la difusió de l’art contemporani des del seu espai d’oci (acull exposicions des de 1985 i ha superat les 300), i l’altre perquè sempre ha intentat oferir un art molt proper i ha gaudit ensenyant la seva obra en espais a mà de tothom, a llocs “amb certa afluència de gent que tenia una experiència fortuita amb l’art”. El capítol més recent d’aquesta amistat és l’exposició de pintures a l’oli que Miquel Cazaña mostrarà des de divendres 26 de novembre i fins a finals de desembre al Bar Billar HDP; i ja van quatre.

En aquesta darrera proposta, l'artista opta per escenes impressionistes de racons de la ciutat

Al 2012 hi va presentar Gang­sters come from USA, una exposició que rendia homenatge al cine de gangsters d’EUA; al 2014 Traçant la realitat, una mostra amb la qual celebrava 10 anys de carrera artística, i al 2018 Camins, una exposició de temàtica variada i ja amb una forta presència de pintura a l’oli.

En aquesta darrera proposta, Cazaña ha optat per les escenes impressionistes d'indrets barcelonins, racons tenebrosos i màgics de ciutats com Praga o paisatges de naturalesa de Navarra, on l'artista resideix des del 2016. Segons explica el pintor, aquesta exposició és clarament figurativa: "He madurat la figuració amb els anys i he anat fent experiments perquè no m'interessa el realisme fotogràfic". Segons assenyala l'artista, més enllà d'aquesta exposició els experiments eren continus, "tant en la forma i l'estil com en el fons i els temes, que passaran a ser més onírics i surrealistes".

Nét de la paisatgista Carme Gandía, en els últims 15 anys el pintor de 41 anys ha exposat individualment en més de 60 espais, molts d’ells a Catalunya, i en els últims anys per bona part del nord d’Espanya i també a Madrid.

L'arribada de la pandèmia -i amb ella les restriccions- van posar fre a les exposicions. Però a poc a poc l'activitat cultural torna a agafar ritme i els espais com l'HDP reprenen la seva faceta de galeria d'art. Una galeria on els espectadors, en principi, van a jugar a billar i a fer una copa. Però, encara que no ho saben, trobaran art per tot arreu.

Pintor i propietari a l'HDP