Grups privats sumen llicències de construcció tot i el bloqueig amb els col·lectius de Vallcarca

NyN projecta pisos amb comerç i piscines a Farigola i Mare de Déu del Coll als quatre anys de desacord pel lloguer regulat

Societat

El solar de Mare de Déu del Coll 103, a la parcel·la Medes
El solar de Mare de Déu del Coll 103, a la parcel·la Medes | A.B.

Vallcarca va albirar una nova fase d'esperança en la reconstrucció del barri després del desacord infinit sobre el pla del 2002 i la recuperació del diàleg amb les jornades participatives de 2014 i 2017, però els anys passen i ja en fa quatre que no es mou res en el disseny del nou nucli històric pel que fa a l'àmbit de la intervenció privada.

El grup immobiliari té altres llicències vigents al carrer Farigola

Tot i així, aquest novembre la Gaseta Municipal ha registrat un parell de moviments en aquest sentit: la llista de llicències d'obres majors concedides, corresponents a l'abril i juny de 2021 (fetes públiques ara), detallen respectivament una promoció immobiliària privada al carrer Farigola 40, l'anomenada pedrera, amb un edifici de nova planta "on s'autoritza l'edificació simultània a la urbanització per 17 habitatges, un local, 21 trasters, 25 aparcaments per a cotxe i dues piscines"; i una altra promoció al carrer Mare de Déu del Coll 103 amb la "construcció d'un edifici de set habitatges, un local comercial i una planta soterrani de local comercial".

Fonts municipals han tret importància a la tramitació, tenint en compte la situació de bloqueig existent des de fa tres anys entre NyN -propietària dels solars- i els moviments socials, però argumenten la petició de permisos en el fet de "tenir-los" i admeten que encara són vigents encara que el planejament als quals obeeixen encara s'ha de reformular. Fonts dels moviments socials hi veuen una lectura més política en clau d'anticipació legal davant d'una possible sensibilització a favor dels privats si hi ha un canvi de govern. NyN no ha donat la seva versió malgrat els intents de contacte al llarg de tota la setmana.

Mentre avança aquesta tramitació, el pla Vallcarca es dissenya sense pressupost en l'àmbit públic per a l'anomenada anella de serveis i l'arranjament de zones verdes abans que s'aixequin els edificis i s'instal·lin els serveis. Al Districte, encara confiant en la represa de la taula de diàleg entre NyN i col·lectius socials, el regidor, Eloi Badia, va demanar al consell de barri que es deixi actuar als privats per reduir els assentaments.

Cronologia

2017. Primeres llicències atorgades als grups privats al carrer Farigola 3-5
Març 2017. Inici de negociacions per la irrupció dels col·lectius de Vallcarca a les oficines de NyN
Desembre 2017-Juliol 2018. Acord sobre 16 pisos en lloguer regulat
Novembre 2018. Els moviments socials frenen l’obra privada i NyN dóna per trencat l’acord
Juny 2020. Nou intent d'inici d'obres al carrer Farigola aturat pels veïns

Pedrera del carrer Farigola, on NyN hi vol fer un bloc amb dues piscines