El campanar de plaça de la Vila reobrirà les visites 20 anys després però amb condicions

Un estudi municipal de reforma interior conclou en el bon estat de conservació de la torre com a pas previ a la reestrena

Societat

La torre del campanar civil de la plaça de la Vila
La torre del campanar civil de la plaça de la Vila | Oriol Vila Sangenís

Els 133 graons en escala de cargol que separen la plaça de la Vila del punt més alt de la torre del campanar civil, on van ressonar episodis històrics com la Revolta de les Quintes amb el repic de la Marieta, es podran tornar a pujar l'any 2022, quan es tanquin i acceptin les condicions que el Districte està redactant per readmetre visites, un cop un estudi municipal de reforma interior ha constatat el "molt bon estat de conservació" del monument. 

L'informe subratlla esquerdes i fissures "poques i lleus" i algunes humitats a la base de la torre

La decisió de tornar a fer el campanar visitable era l'objectiu últim que ERC va establir en l'acord amb BComú-PSC per recolzar el pla d'inversions 2021 i el pas previ a la reestrena subratlla aquest bon estat "malgrat algunes patologies que es poden tractar, sobretot esquerdes i fissures (...) poques i lleus; també presenta algunes lesions causades per presència d'humitats a causa de la convivència, a la base de la torre, amb una font d'ús públic". 

Aquests inconvenients superflus s'acompanyen en l'estudi, avalat per Patrimoni, d'un llistat exhaustiu d'intervencions que històricament s'han realitzat per assentar la torre fins a convertir-la en el símbol de Gràcia. Així, la primera restauració data de 1882, amb la neteja de restes de sutge i carbó que va produir la gran foguera que es va encendre a la plaça durant la Revolta de les Quintes. El 1929 es va restituir la campana La Marieta quan es va despenjar per fondre-la i portar-la a plaça Espanya per a l'Expo. Als anys 80 i 90 s'hi van fer intervencions sobre pedra, estuc, forja i metall, però també per recuperar les carasses i la placa de la font. 

Però el període clau que porta a actualitzar el caràcter visitable del monument arrenca el 2002, quan l'Arxiu Municipal dinamitza set visites mensuals (del 18 de maig al 21 de desembre), i a la iniciativa s'hi dóna continuïtat amb set visites més el 2003 (del 10 de maig al 13 de desembre). El projecte de restauració de 2004, amb actuacions sobre despreniments, reparacions de graons, substitució de reixes interiors i dificultats d'accessibilitat, va impedir noves visites. Ara el Districte puntualitza que l'accés serà "singular i controlat" i que caldrà "adaptar l'ús" per aquestes dificultats de compliment amb la normativa.

Els requisits de 2002-2003, per prendre nota del futur immediat

L'Arxiu Municipal va demanar que els menors de 12 anys anessin acompanyats, que es portés calçat còmode i que s'abstinguessin de pujar a la torre els visitants que tinguessin vertigen. Almenys hi va haver 14 dies de visita, de 10 a 13 hores. 

L'escala de caragol, a l'interior del campanar
El campanar, construït entre 1862 i 1864 i reconstruït després del 1870
La torre del campanar civil de la plaça de la Vila