10 anys de fira solidària

Graciencs a la contra

per Òscar Mejías Blanch

La contra

Des de fa una dècada, les entitats solidàries de Gràcia que treballen arreu tornen a 'casa' al desembre
Des de fa una dècada, les entitats solidàries de Gràcia que treballen arreu tornen a 'casa' al desembre | Cedida

La Fira-Festa de Gràcia Solidària ja és aquí! Ha arribat el moment anual de la solidaritat al barri. I la notícia és que arriba per desena vegada, cosa gens fàcil d’aconseguir. Per desena vegada, qui ho vulgui, podrà acostar-se a la plaça de la Virreina per ser a prop dels qui estan a prop durant tota la resta de l’any. Per donar un cop de mà als qui han donat mil cops de mà durant mesos. Per desena vegada es podrà gaudir de la Festa on tothom hi és benvingut, amb activitats de tota mena per tal que cadascú pugui trobar-hi el seu encaix. Per desena vegada es podrà gaudir de la Fira i ser testimonis de la riquesa artesanal dels més de vint països on Gràcia Solidària és present.

Tots aquells vinguts de llocs llunyans es reuniran durant tot un cap de setmana a Gràcia

L’objectiu de la Fira-Festa de Gràcia Solidària no és només el de prendre consciència de les situacions desfavorables en que viuen a les zones on ells hi treballen, sinó també és que els visitants aprenguin i s’empapin d’aquestes cultures.

És per això que dins les activitats que s’hi faran aquest cap de setmana s’hi podrà trobar actuacions musicals com les del Grup Batalà, de de percussió samba reggae amb arrels africanes, o de Charada, que proposa un recorregut pels diferents gèneres de la música popular contemporània, o el Grup Shiva, de dansa Bollywood.

Aquestes actuacions musicals s’aniran trufant amb iniciatives més proactives, com tallers de dansa, xerrades informatives o, fins i tot, tast de vermut o xocolatada. L’associació AIDA, per exemple, proposa un Trivial sobre Les veus de les dones a Senegal, o un taller de dansa senegalesa per a tota la família.

Aquests dos dies de festa pretenen donar visibilitat a tot aquest any de feina en el que aquestes vint entitats han treballat en els seus projectes de nutrició, escolarització, acolliment, rehabilitació, salut, agricultura o ramaderia, gràcies als quals se n’arriben a beneficiar més de 250.000 persones arreu del món. Tot sempre basat en l’absolut voluntariat dels seus participants i en el coneixement directe i presencial de les zones beneficiades.

Ara que han recollit aquest coneixement directe sobre el territori ens el porten en forma de material artesanal i de cultura per transmetre. Una oportunitat de conèixer la cara més solidària del barri. Per desena vegada, tot aquells vinguts de llocs llunyans, des del Nepal fins a l'Índia, des del Tibet al Senegal, es reuniran durant tot un cap de setmana a Gràcia, a casa seva i a casa nostra. Impossible deixar-ho escapar.