Josep Maria Abarca: "Volem més opcions per als clubs davant els grans fons d'inversió"

"La solució més oportuna era no allargar l'agonia fins al 2024", afirma el vicepresident primer del CN Catalunya

Esports

Josep Maria Abarca, vicepresident primer del Club Natació Catalunya
Josep Maria Abarca, vicepresident primer del Club Natació Catalunya | Cedida

El vicepresident primer del CN Catalunya, Josep Maria Abarca (Barcelona, 1974), confia que el club redreci la situació econòmica un cop negociï amb l'Institut Barcelona Esports (IBE) de l'Ajuntament  els termes de la liquidació per tancar el contracte d'explotació i gestió de les instal·lacions de Can Toda. L'entitat pressiona perquè hi hagi requisits socials a l'hora d'optar a la propera concessió.

Com van els contactes amb l'IBE?
Portem molts anys negociant amb l'Ajuntament la situació del club i del centre esportiu municipal. Des de l'inici de la concessió, l'explotació no suporta l'amortització de la inversió feta, i buscàvem alternatives perquè poguéssim continuar fent el que sempre hem fet.  

Les injeccions econòmiques han estat insuficients.
Fruit de la Covid, que ha accelerat la situació, hem hagut de seure amb l'Ajuntament. Hi anem de la mà, perquè estan molt contents de la nostra gestió, tant de la promoció de l'esport com del servei municipal. La idea d'aquesta resolució de mutu acord, que farem efectiva en breu, és que el Catalunya, amb 90 anys d'història, pugui continuar en aquesta instal·lació. L'any que ve en farà 50 que hi som.

Què suposarà aquesta finalització del contracte de gestió?
La solució més oportuna era no allargar aquesta situació d'agonia fins al 2024, amb el venciment de la concessió vigent, sinó avançar-lo de mutu acord amb una resolució que econòmicament és molt positiva. Són diners de l'Ajuntament que entren al consistori. Estan liquidant deutes d'una instal·lació municipal.

La situació financera del club quedarà més ben parada.
Això ens permet concursar quan surti la nova concessió amb els condicionants que l'Ajuntament consideri. Via l'associació de clubs i la Federació Catalana de Natació estem demanant que el plec de condicions reculli que les entitats d'utilitat pública i sense afany de lucre, com és el nostre cas, tinguem més opcions que les que tenim ara davant els grans fons d'inversió que vénen.
 
Amb aquest tipus de gestió no esteu d'acord.
Agafen les instal·lacions i fan una explotació purament a buscar plusvàlua, el tema de l'esport els és absolutament indiferent. Li va passar a l'Atlètic Barceloneta i el Sant Andreu i ens podria passar a nosaltres. Hi ha jurisprudència espanyola i europea que empara que es pugui fer un plec de condicions en aquest sentit. Que es posin sobre la taula les entitats d'utilitat pública amb un arrelament al barri bestial com és la nostra, més enllà d'una anàlisi purament d'inversió i econòmica.

Com quedarà la part esportiva?
Necessitem un escenari de tranquil·litat en què en deu o quinze anys sapiguem en quina situació podem treballar. Dins del nostre nivell actual, els anys 90 ja queden molt lluny i el que hem de fer és la promoció de la base, dels nens, dels equips inferiors, que estan fent una feina fantàstica. Estem tenint alegries molt importants, com les noies infantils campiones d'Espanya.

Fas molt d'èmfasi en la base.
Tenim una base de més de 200 nens i nenes i una base d'entrenadors fantàstica. Estem nodrint els primers equips i conjunts d'altres clubs, perquè els més talentosos voldran jugar als que juguen a Europa. Tenim  fins a set nens i nenes que estan en posició d'arribar a ser olímpics algun dia, per la qualitat i per la feina que està fent el club amb ells.