Pep Gimeno, El Pony Pisador i Electrogralla, primers noms del 35è Tradicionàrius

El duet gallec Caamaño&Ameixeiras i el trio La Gravetat de Coulomb obriran el proper 14 de gener una nova edició d'un festival que segueix apostant per la tradició i els nous formats

Cultura

Manu Sabaté, Pau Benítez i Blai Casals són La Gravetat de Coulomb
Manu Sabaté, Pau Benítez i Blai Casals són La Gravetat de Coulomb | Cedida

Si la presentació del Festival Folk Internacional Tradicionàrius obre l'agenda cultural i musical a principis d'any a Gràcia, l'avançament dels primers noms que hi actuaran des del gener a l'abril a mitjans de desembre, és també una tradició del CAT, que escalfa així motors i alhora fomenta els regals culturals de cara a les properes festes. La 35è edició, que arrencarà divendres 14 de gener i s'allargàra fins el 8 d'abril de 2022, es proposa acollir "un ventall infinit d’espectacles, concerts i activitats que beuen de la tradició, juguen amb nous formats i fusionen estils sense perdre l’essència de la música folk", segons han explicat des del CAT. En aquest primer avançament, s'han inclòs músiques de ball folk amb noves textures, harmonies i sonoritats de la mà del grup gallec Caamaño&Ameixeiras i de La Gravetat de Coulomb, el trio format per Pau Benítez, Manu Sabaté i Blai Casals (flabiol, clarinet baix i acordió diatònic) que presentaran E pur si balla. Aquestes dues formacions seran les encarregades d'inaugurar el festival.

En aquesta edició també se segueix la línia de treball conjunta amb el Palau i l'Auditori

Els músics Artur Blasco i Arnau Obiols oferiran un repertori de cançons tradicionals des de la seva visió personal (21/01); el grup barceloní El Pony Pisador actuarà en el marc del Circuit Folc (04/02); i Roger Andorrà tornarà al CAT amb el seu projecte Electrogralla (18/03). La col·laboració amb el Festival Barnasants amb el cicle Trad d’autor proposa la veu mediterrània i natural de Rosa Zaragoza i el seu nou disc (06/02).

En aquesta edició el festival segueix la línia de treball conjunta amb els altres centres de referència de la música de la ciutat. Així, la col·laboració entre el Palau de la Música Catalana i el Festival Tradicionàrius s’ha decantat enguany per un projecte de país que dona veu a les noves generacions de músics d’arrel tradicional amb l’OMAC - Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (27/03). I un vell conegut de l'escenari del CAT, Pep Gimeno 'Botifarra', traspassarà les fronteres de la Vila en un concert a l'Auditori amb la Banda Municipal de Barcelona (26/02).

Taverna de Nadal i Nadales per acomiadar l'any

Anaís Falcó, Carol Durán i Xavi Rota protagonitzen la darrera Taverna del CAT, que estarà enfocada al Nadal i comptarà amb la participació del Taller de cançó. Les nadales també centraran el concert amb què Iban Beltran, Josep Pedrals i Carles Pedragosa, acomiadaran l'any