El centre cívic del Coll, antiga seu de l'editorial Bruguera, es reforma per celebrar 30 anys

Arrenca el pla de cales i l'ampliació de la sala d'actes per diagnosticar l'estat de l'espai que acull també el casal de joves i Ràdio Gràcia

Societat

El centre cívic El Coll-La Bruguera, amb l'inefable Carpanta a la façana, punt de trobada del barri des de fa 30 anys
El centre cívic El Coll-La Bruguera, amb l'inefable Carpanta a la façana, punt de trobada del barri des de fa 30 anys | À.G.P.

El centre cívic del Coll, ampliat des de fa uns anys nominalment com a El Coll-La Bruguera per recordar que va ser una de les seus històriques de la històrica editorial, ha arrencat aquesta setmana un ambiciós pla de reforma integral que s'executarà coincidint amb els 30 anys de l'equipament, on també hi conviuen encara amb algun any més sobre les espatlles el casal de joves (des de 1987) i Ràdio Gràcia (des de 1990).

Dilluns es va publicar l'aprovació del pla de cales que servirà per diagnosticar l'estat de tot l'edifici i dijous, segons ha explicat el director de l'equipament, Xavier Franch, ja s'hi faran els primers treballs preliminars a la reforma, pressupostats en 60.265 euros. De tota manera, ja fa dies que els paletes remenen dins de l'equipament amb l'enderroc d'envans a la sala d'actes per ampliar-la i amb l'objectiu que aquest àmbit de l'edifici estigui a punt ja al gener per acollir actes i òrgans de participació d'una manera més còmode que fins ara.

El centre cívic del Coll-La Bru­guera és un equipament fill d'una anterior dinàmica municipal, amb menys requisits d'accessibilitat i assentat en un barri on les vetes d'aigua generen humitats constants. Franch, en aquest sentit, ha subratllat que "el barri necessita un centre cívic digne", i alhora ha remarcat la bona predisposició del Districte i de l'equip constructor en les consultes que s'han fet en l'últim any abans de l'arrencada. "No volem posar dates a la reforma però seria un regal preciós d'aniversari", ha afegit.

Els gestors de l'equipament han demanat millores en l'espai expositiu i es donen per segures actuacions contra humitats i repintada exterior i interior, però el que no canvia són els grans usos del centre cívic, que pivoten entre aquest servei principal, el casal de joves i Ràdio Gràcia. "Tècnicament estem perfectes", apunta el director de l'emissora, Carles Salat, després de problemes d'antena anteriors.

Hereus de l'últim edifici activat per l'editorial

El centre cívic és el quart i últim espai que Bruguera va fer servir al barri del Coll fins que a finals dels 70 tota la producció, excepte la redacció, va marxar a Parets. L'editorial va néixer com a tal al carrer Móra d'Ebre 141 i es va anar ampliant a finques de la mateixa illa de cases i al davant cap als carrers Duran i Borrell i Aldea. Hi havia fins i tot pistes de bàsquet per als treballadors.

Usuaris del centre cívic El Coll-La Bruguera, aquesta setmana a la porta de l'equipament