Decel·lularitzar i imprimir

La beca Mike Lane treballa matrius de medul·la espinal en ratolins

Societat

La doctora Álvarez Pinto (centre)
La doctora Álvarez Pinto (centre) | @cvg_cat

La segona edició de la beca Mike Lane, que impulsa els Castellers de la Vila de Gràcia en honor al seu excompany greument lesionat el 2013 i mort el 2017, explorarà enguany la construcció de matrius decel·lularitzades i impreses en 3D aplicables en ratolins com a teràpia  per reparar lesions medul·lars. El projecte, recolzat amb els 16.695,75 euros que es van aconseguir el 2020 amb una campanya de microfinançament, l'assumeix la doctora Zaida Álvarez Pinto, investigadora de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya i concretament del Grup de Biomaterials per Teràpies Regeneratives. "Es mirarà si la composició química d'aquestes matrius varia amb la regeneració de la medul·la espinal", explica. 

L'origen de la investigació parteix del principi que les cèl·lules no estan en el teixit sinó en aquesta matriu i la matriu canvia quan es produeix un dany a la medul·la espinal. "Hem vist, per tant, que el tractament d'aquesta matriu és important", afegeix Álvarez Pinto. 

La novetat en aquest punt és la impressió 3D que, segons la doctora, actuarà com "una bastida" o pont entre els dos extrems de la lesió i s'emula el cordó de la medul·la perquè torni a funcionar. L'estudi parteix d'una investigació preliminar als Estats Units in vitro amb neurones humanes. 

Aquest 2021, en un treball pioner realitzat en la Universitat de Northwestern, amb Álvarez Pinto al capdavant, i publicat a la revista Science, els investigadors van administrar una sola injecció de nanofibres en la medul·la espinal de ratolins paralitzats. Quatre setmanes després, els animals van recuperar la capacitat de caminar.