Impuls als pessebres de Gràcia amb un primer recull i un itinerari

El 2023 es compliran 800 anys de la primera representació del Naixement. Per escalfar motors de cara a l'efemèride, activistes graciencs engeguen un projecte per recollir-ne la història local

Cultura

Detall de la proposta de la Violeta
Detall de la proposta de la Violeta | Josep Maria Contel

La tradició dels pessebres s'ha diversificat i ampliat els darrers anys a Gràcia amb propostes ben diverses, configurant un territori propi dins de la ciutat. Precisament per emfatitzar i posar en valor les aportacions que es fan des del districte pel que fa a les representacions del Naixement, activistes graciencs -amb el suport de diverses entitats- han editat enguany una guia que s'ha repartit per diferents punts i que es pot trobar als 7 pessebres que han aparegut en aquesta primera edició. 

La idea, però, és ampliar el recull de cara al 2023, quan que es compleixen 800 anys del primer pessebre. "Només hi ha dos pessebres Playmobil a tot Barcelona, i tots dos estan a Gràcia", explica Dídac Torres, president dels Geganters i un dels impulsors de la guia, juntament amb Josep Maria Contel. "Els pessebres de la Vila són un referent de ciutat", afegeix. 

Així, en aquest primer recull apareixen les propostes més clàssiques, com ara les que ofereixen l’Oratori de Sant Felip Neri o la Parròquia de Sant Joan Baptista a la plaça Virreina -i que compten amb el suport de la Fadrinalla i dels Catifaires de Gràcia respectivament-, amb altres formats més contemporanis. En aquesta línia és pioner el pessebre de la Violeta, que ja és un clàssic del Nadal gracienc: fet íntegrament amb figures i complements de Playmobil, la proposta que des de fa cinc anys construeix l’historiador i fotoperiodista Josep Maria Contel representa -en un total de 10 m²- un complet paisatge al voltant de l’escena del Naixement. Un altre fan incondicional d’aquestes mítiques figures, el casteller gracienc Martí Urgell, es va animar l’any passat a fer un pessebre també de playmobil, a Can Musons, experiència que repeteix enguany. L’oferta dels pessebres es completa amb els que munta la Fundació Festa Major, el  Centre i el Cercle Catòlic. De les entitats, Lluïsos també s'hi suma a la tradició.  A més, tots els pessebres de la guia es poden visitar amb un ruta organitzada per l’Associació Joan Amades i l'Ajuntament de Barcelona dimarts 28 de desembre. Cal inscripció prèvia.

Guia de Pessebres 2021 (consulta la imatge inferior)

Fins al 2 de febrer

1.    Oratori de Sant Felip Neri de Gràcia. c/Sol, 8
2.    Parròquia de Sant Joan Baptista de Gràcia. Plaça de la Virreina
3.    Pessebre de playmobil a La Violeta de Gràcia. Carrer Maspons, 6
4.    Can Musons. Carrer Alzina, 9
5.    Cercle Catòlic de Gràcia. Carrer Santa Magdalena, 12
6.    Centre Moral i Instructiu de Gràcia. Carrer Ros de Olano, 9
7.    Pessebre de Playmobil de Can Musons. Carrer Alzina, 9

Guia de Pessebres 2021