El projecte de l'Abaceria descarta la cooperativa d'aliments i fixa l'obra d'estiu 2022 a Nadal 2024

El pla final confirma l'ampliació d'espai públic a Desemparats, una entrada per Torrijos i la substitució de tota l'estructura

Societat

Projecció digital de l'exterior del mercat de l'Abaceria, segons el disseny definitiu
Projecció digital de l'exterior del mercat de l'Abaceria, segons el disseny definitiu | Cedida

La proposta definitiva del Mercat de l'Abaceria, després de la presentació del projecte inicial el febrer passat, s'ha tancat aquest dimarts amb la confirmació de l'ampliació d'espai públic a la banda de Mare de Déu dels Desemparats però com a principals novetats la substitució de tota l'estructura de ferro encara present per una rèplica i la retirada de la idea d'incloure una cooperativa d'aliments.

Després de la recuperació de la tercera planta soterrània en la proposta de febrer i de la reubicació del súper al primer soterrani, als retocs finals s'hi afegeix un nou accés per Torrijos, una millora del disseny de les parades externes (més amples i menys fondes) i més verd a l'entorn i sota coberta. El calendari d'obres es desplegarà entre l'estiu de 2022 i el Nadal de 2024.

La coberta nova agafa protagonisme amb peces de ceràmica de grans dimensions combinades amb plaques fotovoltaiques i amb els tècnics justificant la substitució total a causa de l'acer de baixa qualitat i en mal estat que ara mateix impedeix la conservació de l'estructura històrica. "Serà com un gran estampat que recordarà que hi havia una fàbrica tèxtil", han apuntat posant èmfasi en la visió externa.

Però el debat d'usos interns s'emporta encara un pes molt important: primer perquè la reivindicació veïnal des del 2016, sovint en contraposició amb els paradistes, havia apostat per un espai cooperatiu que finalment no hi serà. "No estava prou madur el projecte", ha apuntat la regidora Montserrat Ballarín. "Està en primera fase d'expansió a la ciutat", va afegir el regidor de Gràcia, Eloi Badia, en referència als contactes amb FoodCoop, i ha compensat la visió veïnal afirmant que s'aposta "pel guany en l'espai públic". Tampoc hi haurà l'espai d'imatgeria festiva reivindicat per les Colles de Cultura de Gràcia, però Badia ha remarcat que s'està parlant amb les colles.

Sembla, doncs, que el supermercat, en la línia de visió clàssica dels mercats de Barcelona, s'imposa, amb un espai de 1.200 metres quadrats al primer soterrani, tot i que els tècnics han assegurat que "l'autoservei no tindrà el protagonisme del mercat". La planta tercera soterrani quedarà per a entitats, així com les plantes altell, i a la segona soterrània hi anirà la càrrega i descàrrega, un pàrquing de 50 places i el tractament de residus.

Rosa Sagué Costa, 'la Rosa del peix de l'Abaceria', fa 100 anys

Rosa Sagué Costa, més coneguda com la Rosa del peix de l'Abaceria (fotos inferiors), on va treballar durant 50 anys, farà diumenge 26 de desembre 100 anys. Nascuda a Perla 32, Sagué ha viscut tota la vida a Gràcia. La família ha volgut felicitar "l'àvia" amb aquesta homenatge públic.

Recreació digital de l'entrada a l'Abaceria pel carrer Mare de Déu dels Desemparats
Rosa Sagué Costa, en una imatge recent
Rosa Sagué Costa, quan treballava al mercat de l'Abaceria