El canvi de PGM retalla l'opció de remuntes per a pisos socials i salva Frígola i per ara Sant Josep de la Muntanya

La negociació entre BComú i ERC, en fase avançada, incorpora al pla una proposta per negociar l'afectació de Joanic amb els veïns

Societat

Casetes de la plaça Joanic, cantó mar
Casetes de la plaça Joanic, cantó mar | À.G.P.

Després de setmanes de silenci administratiu i estudi d'al·legacions, fins i tot les presentades fora de termini, el compte enrere de l'aprovació provisional del canvi de Pla General ha entrat en la fase definitiva de negociació política i els veïns han començat a rebre informació dels retocs importants que s'hi introduiran respecte del polèmic text inicial.

Si bé l'Ajuntament no es mou de l'argumentari anterior ("el pla fa una aposta forta per les desafectacions, l'habitatge, la preservació de patrimoni i l'augment del verd"), els grups de l'oposició, en especial ERC però també Junts, han explicat aquesta setmana a entitats com Revolta Veïnal o Amics del Verd i el Patrimoni de Gràcia que hi haurà una retallada en l'opció de creixement de pisos socials a través de la idea de les remuntes. "Desapareix la possibilitat de fer remuntes a fi de destinar-les a pisos socials", diu en un comunicat Amics del Verd. "Extraoficialment em comuniquen que les remuntes unifamiliars sí que seran possibles", matisa Glòria Bonet, afectada i integrant de Revolta Veïnal.

Posant totes les veus cautela encara en la lletra petita, la negociació ha avançat també en la línia de desafectar peces polèmiques calendaritzades per a expropiació com la connexió sota pisos del Passatge de Frígola amb Cardener i afectacions molt sorolloses com l'expropiació parcial del santuari de Sant Josep de la Muntanya per fer-hi passar un eix cívic fins a Maignon. Ara l'Ajuntament vincula aquesta obertura al trasllat eventual del Centre Residencial d'Acció Educativa (CRAE).

El tercer gran moviment és a Joanic, que fins ara quedava fora del canvi del Pla General per la complexitat d'abordar l'històric i pendent pla especial de la zona. Ara, sempre segons les fonts consultades, al pla hi haurà una addenda que proposarà un avantpla a presentar-se en el primer trimestre de 2022 en un procés participatiu on els veïns afectats hauran de triar entre tres nivells d'afectació màxima o mínima al voltant de la connexió Sant Joan-Joanic-Escorial i les cases afectades al nord del passeig.

El calendari

13 gener. Aprovació en comissió de govern
Setmana 10-14 gener. Reunió amb els veïns
18 de gener. Aprovació en comissió d'Ecologia
28 de gener. Aprovació al ple de l'Ajuntament
25 de febrer. Aprovació en subcomissió Generalitat