Jordi Daura (Valents): "Volem impregnar de seny les polítiques d'esquerres a la ciutat"

"Cal afrontar Vallcarca amb el cost que calgui, amb rambla i desallotjaments", apunta el portaveu fins ara de BCNxCanvi

Política

Jordi Daura
Jordi Daura | Cedida

Jordi Daura (Barcelona, 1991) és el portaveu del grup municipal de BCNxCanvi, ara en procés de dir-se Valents però, malgrat la joventut, ja ha cobert cinc anys en dos mandats al districte (2015-2017 i 2019-2022) amb CiU, amb Unió i donant cobertura en aquesta etapa al partit fundat per Manuel Valls i ara liderat per l'exUnió Eva Parera.

Com has vist canviar la política des de dins, des dels partits on has militat a les actuals marques?
Tinc 30 anys però estic en política des dels 18 i la política ha canviat. Ara és la immediatesa, els partits hegemònics s'han transformat i hem passat a partits de lideratges i d'entendre el partit com la causa a pensar que la causa és la ciutadania. Però el nou partit ha de fer una consolidació més enllà del líder.

Ha acabat sent positiu, doncs, que no hagueu fet més camí amb Manuel Valls i amb Ciutadans?
Allò va ser una aventura i el trencament amb Ciutadans tothom el coneix, però ara estem treballant en una estructura amb lideratges nous. I sempre és interessant poder fer política amb un exprimer ministre de França. El que va fer per Barcelona amb nosaltres va ser positiu en tot cas. 

Heu centrat la vostra política sobretot a Vallcarca. Per què? 
Perquè ha anat agafant un procés lent de deixadesa i decadència que provoca tensions entre veïns. Molts veïns han callat durant molt de temps, però no executar infraestructures o ocupar cases fa una reacció del que jo dic la gent valenta.

Però aquesta deixadesa ha existit en altres governs també. Algú t'ho podria recriminar quan eres a CiU.
Jo era un nen aleshores... No dic que sigui culpa de BComú. Amb CiU també hi va haver aquesta por d'afrontar-lo. Nosaltres venim a dir que l'afrontarem sense complexos i amb el cost polític que calgui: Rambla Verda, desallotjaments...

Ciutadans també ha fet bandera dels problemes de Vallcarca. Quina és la diferència entre vosaltres?
Hi ha temes que podem compartir amb altres i a Vallcarca hem coincidit amb C's, PP o Junts. No tinc complexes de sortir amb Colau si un tema és bo per la ciutat. Volem impregnar els nostres posicionaments a les polítiques de ciutat.

Tot i ser polítiques d'esquerres.
Sí, però no un canvi en les polítiques d'esquerres sinó un canvi en el model de ciutat: més liberal, de posar seny a aquestes polítiques.

Estem tancant el canvi de Pla General a Gràcia. Heu fet 'casus belli' a Sant Josep de la Muntanya.
Sant Josep de la Muntanya és sagrat, intocable. No entraré, però, en els detalls del pla, però sí que diré que no compartim la visió del pla en habitatge perquè dificulta l'acció dels privats o pot suposar un encariment de mercaderies per la restricció de la mobilitat interna. 

Pot beneficiar el medi ambient.
No és una lluita pel vehicle elèctric sinó contra el vehicle privat.

Cap a on va el final de mandat? Quines són les vostres prioritats? 
Em preocupa que hi hagi un govern enrocat i una oposició destructiva.  I com a prioritats a resoldre a Gràcia hi veiem l'encariment de l'habitatge, la millora de la neteja i el control del soroll.

A Gràcia hi ha un esport nacional en el nomenclàtor. No hi entreu? 
Ens importa poc. Sembla que ens obliguem a fer canvis per fer-los.

Aquest mandat és l'últim teu com a conseller? Et veus a Barcelona? 
Primer hem de créixer com a partit, com una UPN catalana, i el meu futur sempre estarà al servei del partit. No descarto res.