Casa Vicens reprèn la restauració del fumador, la sala més icònica des de l'estrena com a museu

La primera casa de Gaudí tanca una setmana afrontant la tercera reforma important de l'habitació d'influència oriental i una reendreça i poda dels espais ajardinats

Societat

Una de les parets de la sala fumador de Casa Vicens
Una de les parets de la sala fumador de Casa Vicens | Cedida

Casa Vicens, la primera casa projectada per Antoni Gaudí, al carrer Carolines, ha tancat aquesta setmana fins dilluns per posar-se una altra vegada en mans dels experts restauradors que estan recuperant des del 2017 la sala més icònica del recinte: la del fumador d'influència oriental.

Seguint amb la idea de recuperar al màxim les estances gaudinianes de la casa, tal i com l’arquitecte les va concebre el 1885, aquesta és la tercera escomesa a l'espai de deu metres quadrats que hi ha a la planta baixa, després que l'adquisició de l'espai l'any 2014 per Morabanc donés pas a la restauració general i que també l'any 2019 es treballés en el fumador per anar avançant en la seva recuperació original total.

El director de Casa Vicens, Emili Masferrer, afirma que “recuperar l’essència del fumador és un objectiu vigent, encara que la intervenció en aquesta sala és molt complexa, no només per les seves dimensions sinó també per la delicadesa del material, per això és porta a terme principalment els dies que estem tancats al públic, per no interferir en les visites”.

La prioritat de recuperació del fumador, segons sempre ha explicat la direcció, es va concretar en descobrir-se pocs mesos abans d’obrir portes al públic que el color crema amb tocs daurats que predominava en l’estança no era el color original. Tant la part superior de les parets, decorada amb rajoles de cartró pedra, com el sorprenent sostre de mocàrabs de guix, amagava una rica policromia blava de fons, diferents tonalitats de verd per a les fulles de palmera i daurat per a detalls dels relleus. "La retirada de tota aquesta policromia posterior a Gaudí s’ha de fer com si es tractés d’una operació quirúrgica, molt lentament, amb bisturí", apunten des de la casa museu.

Paral·lelament, als treballs del fumador s'hi afegeix una reendreça i poda dels espais ajardinats, principalment palmeres i alzines. Aquest 2022 Casa Vicens farà cinc anys com a museu.