Arrel, fusió i tradició, eixos d'un 'Tradi' que reivindica el ball i els nous formats

La 35a edició proposa, a partir d'aquest divendres i fins al 8 d'abril, més de 50 activitats i l'actuació de 60 grups i artistes

Cultura

Foto de família a l'escenari del CAT, aquest dimecres
Foto de família a l'escenari del CAT, aquest dimecres | Cedida

Després de l’avançament de programació a finals de l’any passat, el CAT enceta l’any amb la presentació oficial del Festival el Festival Folk Internacional Tradicionàrius, amb un plantejament continuista pel que fa al volum de programació i amb una imatge que és tota una declaració d'intencions: fotografia feta per David Ruano d'una guitarra i una gralla -els intruments que tant va fer sonar Jordi Fàbregas-, convivint amb l'electrònica. Durant els propers tres mesos, l'arrel, la fusió i la tradició seran els principals eixos d'un festival que acollirà més de 50 activitats i l'actuació de 60 grups i artistes. Aquest ventall estilístic que mostra el festival, segons Carol Duran, la seva directora, prova "el bon estat de salut de la música d'arrel". I tot i que l'evolució de la pandèmia ha limitat la part més internacional del certamen, les propostes de proximitat tornen a demostrar, d'acord amb Duran, "l'alt nivell que tenim a casa". A banda de proposets amb DO Catalunya, el programa també integra propostes d'altres territoris com Euskadi, les Illes Balears, Galícia, Castella i Lleó, País Valencià o l'Alguer. Una de les cites destacades d'aquesta edició serà una nit de músiques de la Ribera sud del Mediterrani amb la cultura amaziga com a convidada especial. La direcció del festival ha destacat, a més, la quantitat de projectes liderats per dones -i no només com a vocalistes-, la intergeneracionalitat entre tots els artistes que actuaran al Tradicionàrius d'enguany, així com la diversitat de propostes escèniques i disciplines artístiques.

La direcció del festival ha destacat la quantitat de projectes liderats per dones

El tret de sortida serà la cercavila inaugural amb Kabum i el Col·lectiu Guirigrall, a partir de les vuit del vespre des de la plaça de la Vila. La idea inicial era arrencar el festival amb una gran pista de ball amb la proposta de dues formacions que juguen i experimenten amb temes ballables, les gallegues Caamaño&Ameixeiras i els catalans La gravetat de Coulomb. Però a causa de la situació sanitària, la inauguració es farà en format concert, "amb la voluntat de poder tancar el festival havent tornat a convertir el CAT en una gran sala de ball".

A més de concerts, Tradicionàrius al Palau i a l'Auditori, Trad d'autor, Arran d'escenari, Ballades d'Arrel, Trad familiar, Foguerons de Sant Antoni, Les Vespres dels dimecres, estrenes de documentals, presentacions de llibres, Folk als Mercats, Tradicionàrius al Territori i exposicions són els grans blocs de programació proposats.

traDDigital, cultura a les xarxes

Per segon any consecutiu, el CAT segueix l'aposta pels formats virtuals per arribar a més públic. Sumen 'Tradicionàrius Punt i seguit', un nou canal de difusió de continguts radiofònics i podcast, o les 'Converses amb...", a l'IG Live del TRESCE. Més contingut a les xarxes socials de festival i la web traddigital.tradicionarius.cat.