El PGM descarta ja noves remuntes, postposa l'illa pàrquing Principal i no fa l'eix Raspall-Llibertat

L'operació Laboratoris Viñas segueix calendaritzada al segon sexenni del pla d'etapes i l'Illa Carolines aspira a tenir una escola

Societat

L'illa del pàrquing Principal, antic teatre, serà una plaça
L'illa del pàrquing Principal, antic teatre, serà una plaça | À.G.P.

Els rius de tinta que ha suposat el debat durant prop de tres anys del canvi del Pla General a l'àmbit del nucli històric de Gràcia i límits de la resta de barris del districte ja es troba en la fase de retocs finals i a les informacions confirmades per l'oposició i els veïns abans de Nadal (retallada de noves remuntes, desafectació del passatge Frígola, endarreriment de l'eix cívic de Sant Josep de la Muntanya fins que no hi hagi el CRAE i procés participatiu nou a Joanic; vegeu núm. 872) s'hi afegeixen ara importants esmenes que tenen a veure sobretot amb la promesa dels 2.000 pisos socials i amb el pla d'etapes amb expropiacions que van aixecar moltes ampolles.

El canvi de planejament per sumar 2.000 pisos protegits, que depenia en bona part d'una permissivitat nova en l'execució de remuntes, es recalcula a la baixa fins a 1.700 unitats i queda inclosa en tot cas en el que ja es permetia fer en obra nova amb el 30% d'execució. "Aquella singularització desapareix i hi ha un reajust", va admetre la gerent d'Habitatge, Laia Grau. Només 52 d'aquestes unitats tenen garantida ara la promoció pública.

El pla d'etapes, que calendaritzava 12 expropiacions en etapes de sis i dotze anys -sense data d'inici- per obtenir vials, interiors d'illa i habitatge, també es corregeix i, com ja s'havia anunciat, no es farà el túnel de connexió del Passatge Frígola amb Cardener i decau el perllongament de l'eix Raspall-Tagamanent-Gato Pérez-Llibertat. Es dóna el cas que ara fa un any una promotora immobiliària va vendre l'edifici afectat de Llibertat admetent el baix preu per l'afectació existent.

Sí que es manté però postposat el pla d'interiors d'illa al Pàrquing i antic Teatre Principal, com també es farà l'operació Laboratoris Viñas -en dansa des del 2001- o de l'illa Carolines, amb la inclusió d'un equipament docent "com a idea prioritària", segons el regidor de Gràcia, Eloi Badia.

Les afectacions amb habitatges, que s'havien reduït de 158 a 42 en l'aprovació inicial del canvi del pla, quedaran en 9 (a l'illa Banyoles i a Mestre Balcells) i queda garantida, seguint l'ampliació del catàleg de patrimoni, la protecció de 3.400 edificis com a teixit històric del districte, entre els quals hi ha des de la Casa Clapés d'Escorial fins a l'edifici Telefónica, però també la fesomia d'eixos com Gran, Torrent de l'Olla, Verdi o Fraternitat.

La plataforma veïnal edita 6.000 enganxines de protesta i vol un mes més de negociació

A punt l'acord polític, l'acord veïnal està més verd: Un altre MPGM és possible -abans Revolta Veïnal- ha folrat la Vila d'adhesius, dissabte farà un acte de resposta a la proposta del Districte a Lluïsos i ha avançat la voluntat de "seguir negociant". "No és un punt i final, i la següent [després de com acabi el canvi del Pla General], serà Joanic", apunten.

Tagamanent-Raspall, baixant cap a les cases ja no afectades de Llibertat