El miracle del segle XX

Alcohòlics Anònims té grup a Gràcia: els dimecres a la Virreina

Societat

El llibre oficial d'Alcohòlics Anònims, utilitzat per 'Renéixer Gràcia'
El llibre oficial d'Alcohòlics Anònims, utilitzat per 'Renéixer Gràcia' | Cedida

Ningú sap el nom complet dels altres però sí com ajudar-los a sortir de l’infern que representa, per a ells mateixos i per a les seves famílies, l’alcoholisme. Alcohòlics Anònims va néixer a Estats Units l’any 1935 i s’ha estès per a tot el món amb una manera de funcionar basada en el suport mutu i l’anonimat. El miracle social del segle XX, que va dir el papa Joan Pau II. Però ningú diu que sigui un camí fàcil, com tampoc ho és enfrontar-se a l’estigma d’una addicció que aconsegueix que tot l’entorn més proper acabi malalt.

"Als EUA pots dir sense problemes en una entrevista de feina que ets d'AA"

“Tothom pateix molt”, reconeix la Mireia, una de les voluntàries del grup de Gràcia, actiu des del març de 2021. Amb el nom 'Renéixer Gràcia', cada dimecres es reuneixen a la parròquia de Sant Joan, a la plaça de la Virreina, de les 18 a les 19.30h. "Aquí no tenim caps, ningú ens mana, tots som voluntaris que volem ajudar", explica la Mireia. El primer pas sempre és reconèixer que tens un problema. "La primera vegada ho dius amb la boca petita, i el primer pas és admetre que ets impotent davant l'alcohol, que perds la capacitat de decidir i que estàs atrapat", confessa.

Una de les tasques d'Alcohòlics Anònims també és lluitar contra els prejudicis i l'estigma social de l'alcoholisme. "A EUA si dius que ets d'AA en una entrevista de feina ho consideren un fet positiu, tot el contrari del que passa aquí". Per això el missatge és per a tothom i és ben clar: deixeu de costat la imatge que ens han deixat les pel·lícules i tinguem la valentia de demanar ajuda i no jutjar a qui la demana.