Els Laboratoris Viñas guanyen temps per segon cop en 20 anys en el canvi del Pla General

El govern de BComú-PSC i ERC deixen a punt en comissió l'aprovació provisional del canvi de Pla General al ple de gener

Societat

L'edifici dels Laboratoris Viñas, a Torrent d'en Vidalet
L'edifici dels Laboratoris Viñas, a Torrent d'en Vidalet | S.M.

Tal com ha passat amb Passatge Frígola o amb el santuari de Sant Josep de la Muntanya, el canvi del Pla General ha fet ressorgir peces urbanístiques pendents de resoldre ja debatudes ara fa 20 anys i, després del llarg procés de negociació, els Laboratoris Viñas de Torrent d'en Vidalet és la que en sortirà més malparada de les tres, dit entre moltes cometes. Frígola ha quedat desafectat, Sant Josep no obrirà cap eix cívic mentre no marxi el CRAE i l'espai industrial s'ha calendaritzat per executar-se en no menys de 12 anys amb doble clau urbanística 17/6 per donar seguretat jurídica a futurs arrendaments i poder continuar l'activitat del centenar de treballadors que hi ha tant als laboratoris (80 persones) com a un despatx professional (20 treballadors). 

L'espai industrial es reivindicava com a plaça el 1998 i el PSC amb Mascarell va fer un primer intent

En un llunyà número 10 de L'Independent, el titular de portada era el següent: L'expropiació de Laboratoris Viñas haurà d'esperar. El regidor de Gràcia era Ferran Mascarell, aleshores al PSC, partit que duia la mesura al programa electoral de 1999 després que la plataforma Recuperem les Places per Jugar reivindiqués l'espai des de 1998. Aleshores el debat sobre obtenció de verd al nucli històric de Gràcia va posar en el punt de mira l'expropiació de l'altiga fàbrica OSI (actual Espai Jove La Fontana) i ja s'apuntava la recuperació de la gasolinera de Bailèn-Quevedo on anys més tard hi neixeria l'escola L'Univers. 

Però la considerada joia de la corona del mandat Mascarell era Laboratoris Viñas i en el balanç de dos anys el regidor va admetre que la compra dels terrenys per destinar-hi una zona verda de 3.500 metres quadrats hauria d'esperar i no es descartava la recerca d'alternatives. "No ho tenim clar de poder-ho fer", va dir en aquell moment Mascarell. A favor del primer ajornament també hi jugava la rehabilitació interior que els laboratoris havien fet a principis de 2000. Ara les circumstàncies han canviat, encara que sigui a llarg termini.