Els camps base de Travessera i Sant Lluís

Cerclesport, nascuda el 1972, i GR Zero, amb vora 28 anys, fan de l'especialització i la passió per la muntanya les receptes per sobreviure com a botigues veteranes d'esports a l'aire lliure

Esports

Els llums de neó de l'aparador, un clàssic de la botiga Cerclesport
Els llums de neó de l'aparador, un clàssic de la botiga Cerclesport | À.G.P.

Poc menys d'un quilòmetre separa les botigues Cerclesport i GR Zero, les úniques especialitzades a la Vila en esports de muntanya. Dos establiments que han resistit el pas del temps i esdevenir els camps base urbans per adquirir material i transmetre l'afició per aquestes activitats. 

Al carrer Sant Lluís cantonada Torrent de les Flors va obrir al desembre del 1972 Cerclesport, el més veterà. El pare i la mare de Manel Calvet, que regenta actualment el negoci, es van encarregar de posar en marxa un comerç dedicat al material esportiu en general. Al llarg d'aquests gairebé 50 anys, l'establiment ha trobat la clau de la seva supervivència: l'especialització en articles d'alpinisme, escalada, esquí, excursionisme o curses de muntanya.

"O t'especialitzes o si no pots competir", apunta Calvet, que repassa les diverses crisis del negoci i com s'hi ha sobreposat. Una de les més dures ha estat el naixement de grans cadenes. "La idea és incidir en un altre concepte, apostant per la qualitat dels productes", explica Calvet en contraposició a aquests goliats del material esportiu.

A la Travessera de Gràcia 132 resisteix un altre David: la botiga GR Zero, que va obrir al desembre del 1994 com a establiment de bicicletes de muntanya. "Sempre estem a la trinxera", assegura Àngel del Hoyo, l'emprenedor que de seguida va veure l'oportunitat d'especialitzar-se en esports a l'aire lliure. "La muntanya és la meva passió", admet del Hoyo, afeccionat a l'escalada. I destaca els esforços per adaptar-se als canvis soferts pel comerç local. Considera que la clau de la supervivència és precisament aquesta proximitat i fer una bona tria dels articles.

La botiga GR Zero