El projecte executiu de l'Abaceria, en els serrells definitius sobre verd, magatzems i calendari

Veïns i comerciants reactiven la comissió de seguiment i hauran de pactar la velocitat de l'obra en les properes sessions

Societat

L'estructura característica de l'Abaceria, símbol dels últims mesos, que s'haurà d'enderrocar i substituir per una rèplica
L'estructura característica de l'Abaceria, símbol dels últims mesos, que s'haurà d'enderrocar i substituir per una rèplica | À.G.P.

La comissió de seguiment del nou Mercat de l'Abaceria, sovint escenari de fortes discussions entre veïns i comerciants, s'ha tornat a celebrar aquesta setmana després de mesos inactiva amb un acostament de posicions en les grans línies generals del projecte (plaça lateral a Mare de Déu dels Desemparats, nova coberta rèplica, usos de planta tercera soterrània ben socialitzats i absència de la cooperativa d'aliments). Amb aquests eixos més o menys assumits per totes les parts, els serrells s'han centrat en el com de la plaça (Afectats Abaceria no vol "una altra plaça dura" i els paradistes no volen racons que costin de mantenir) o en el qui dels magatzems del soterrani -3 (el Districte ha aclarit que hi haurà espai per a comerciants de l'entorn, entitats i fins i tot Ajuntament).

Veïns i comerciants, tenint en compte que el projecte executiu definitiu no estarà tancat fins al març, també han matisat la banda del mercat del carrer Torrijos, on hi aniran les parades exteriors. "Almenys ara arribaran a la cantonada amb Puigmartí i seran més amples", ha dit la presidenta de l'Associació de Comerciants, Maribel Ampolla. "Hi veiem encara una forta assimetria entre l'amplitud de Mare de Déu dels Desemparats i Torrijos, almenys que el carrer tingui sis metres d'amplada", han dit Afectats Abaceria.

Els paradistes també han mostrat la seva satisfacció pel fet que es descarti la cooperativa d'aliments ("No tenia sentit amb horaris més enllà del mercat i amb productes en competència", diu Ampolla), mentre que Afectats Abaceria ha posat èmfasi en la promesa del Districte de buscar un altre espai a Gràcia quan els seus impulsors tinguin el projecte més madur.

Els veïns i comerciants han llançat, per la seva banda, algun marrameu a les exigències de la plaça semicoberta que demana Patrimoni per garantir la rèplica de la coberta, però s'han mostrat satisfets per la inclusió de les plaques fotovoltaiques en el projecte.

Finalment, el calendari és el que fa més por a tots plegats: l'Associació de Comerciants demana que quedi clar "de quants anys estem parlant, perquè ja en portem tres a Passeig de Sant Joan i no s'ha fet cap mercat en 24 mesos". El Districte ha emplaçat també les dues parts a pactar en comissió si es faran obres en cap de setmana.

Els tècnics arrenquen l'anàlisi de l'estat dels edificis de l'entorn

Tal com es va fer a Travessera de Dalt o en altres grans reformes, la previsió de possibles esquerdes noves com a conseqüència de moviments de terres ha implicat que a l'Abaceria ja s'estiguin iniciant les "auscultacions" per fer una foto fixa actual de possibles patologies i assentament del terreny en diferents punts.