Seguim recordant les víctimes de l'Holocaust

Plaça Raspall

per Ricard Valentí

La contra

L'encesa d'espelmes a Sant Jaume el 26 de gener
L'encesa d'espelmes a Sant Jaume el 26 de gener | Cedida

És una de les dates marcades en la nostra agenda com a associació. El 27 de gener és el Dia Internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust. Aquest mateix dia de l'any 1945, les tropes soviètiques van alliberar el camp de concentració i extermini nazi d'Auschwitz-Birkenau, on milions de persones havien estat assassinades pel simple fet de formar part d'un col·lectiu. Sempre que tenim l'oportunitat, ja sigui a través d'aquestes pàgines, a les xarxes socials o als actes que hem celebrat al carrer, recordem la història amb l'objectiu de preservar la memòria de les víctimes. De les gitanes i de qualsevol col·lectiu, perquè fets com aquests, barbàries així, no es tornin a repetir.

Jueus, gitanos, republicans, infants, persones LGTBI... Tots van ser recordats i homenatjats

Enguany, l'acte de celebració d'aquest dia, establert per les Nacions Unides el 2005, va tenir lloc el passat 26 de gener a la plaça Sant Jaume amb la tradicional encesa d'espelmes a càrrec de diferents representants de les víctimes del nazisme. Qui signa aquestes línies va encendre una de les espelmes en representació de la comunitat gitana i en qualitat de vicepresident associatiu del Consell Municipal del Poble Gitano.

Celebrem, si més no, que enguany hem pogut sortir al carrer de nou i fer més visible aquesta efemèride, ja que l'any passat, a causa de les restriccions de la pandèmia, l'Associació Joves Gitanos de Gràcia només va poder fer servir l'espai virtual per commemorar aquest dia, amb la difusió d'una fotografia amb el braçalet que portaven els presos al camp de concentració, la bandera gitana i el llibre de María Sierra 'Holocausto gitano'.

Així, hem recuperat l'acte central de ciutat, un moment emotiu que va començar, després de la benvinguda de l'alcaldessa Ada Colau, amb la cançó Arvoles Yoran por luvyas, interpretada per Sara Balasch i Havard Enstad. Tot seguit, el rabí David Libersohn de la comunitat jueva Jabad Lubavitch va encendre una espelma en record dels sis milions de jueus assassinats pels nazis. La resistència jueva va ser recordada per Denis Papo, Rose Cohen i Neto Simonsohn, néts de víctimes de l'Holocaust, de la comunitat jueva CIB, i la tercera espelma va ser en record del milió i mig de nenes i nens víctimes de la bàrbarie nazi. A més del record a les víctimes del poble gitano exterminades pels nazis, també es van encendre una espelma pels republicans deportats als camps (ho va fer Madelain Mateu, filla de deportat de Neungamme). A més, es van recordar les víctimes del col·lectiu LGTBI perseguits i assassinats pel nazisme; i la darrera espelma es va encendre pels "Justos entre les Nacions", aquells homes i dones que arriscaren la seva vida per salvar els jueus perseguits. Mai oblidarem.