Poble Romaní estrena el retoc amable de mitja plaça i canviarà el nom al mes d'abril

La reforma culmina quasi cinc anys després del debat originat pels problemes de civisme que va originar el pipican

Societat

L'àrea de jocs infantils nova de la plaça del Poble Romaní, que el 8 d'abril es rebatejarà com a plaça del Poble Gitano
L'àrea de jocs infantils nova de la plaça del Poble Romaní, que el 8 d'abril es rebatejarà com a plaça del Poble Gitano | A.B.

La plaça del Poble Romaní ja fa ben bé un parell de setmanes que fa una altra cara, tot i la presència de tanques per preservar el creixement de la nova (i encara esquifida) vegetació, i ja està més que estrenada la nova àrea de jocs infantils a tocar de la residència de gent gran, les dues pistes de petanca a la part més arraconada de les finques de Puigmartí i l'àrea de gossos nova amb entrada a tocar de la xemeneia antiga del Vapor Nou.

La inauguració oficial, prevista per aquest cap de setmana amb dos dies d'activitats, no ha impedit que els veïns ja hagin fet seus els nous espais que es van començar a debatre i redissenyar un llunyà abril de 2017, quan una polèmica sobre usos incívics de l'esbarjo de gossos va estar a punt de generar en conflicte. L'eliminació del pipican era quasi un casus belli en aquell moment.

La solució de síntesi, encara amb un últim procés participatiu abans de l'estiu (amb poca participació), ha mantingut el pipican potser amb algun metre quadrat menys i barres més altes de protecció, dóna preeminència i centralitat als nous jocs infantils amb elements innovadors i atorga un caràcter complementari als petanquers.

La plaça, en qualsevol cas, segueix sent molt dura, perquè la reforma només afecta la part més arraconada de l'espai, però hi ha un nou aire més amable: més bancs -alguns ja amb grafits- a l'interior i a l'exterior dels tres espais renovats, una vintena de nous focus i uns pocs arbres que han de créixer.

La festa no serà del tot completa aquest cap de setmana, on hi haurà des de xocolatada fins a futbol botons, bitlles, tomba el rei, escacs o trencaclosques (de 10 a 14 h) i alguns parlaments com el regidor de Gràcia, Eloi Badia, dissabte a les 11 h. La segona fase de la reestrena es farà el 8 d'abril, quan el col·lectiu gitano ha decidit concentrar en el Dia Internacional del Poble Gitano un altre dels elements principals de renovació de l'espai, el rebateig de l'espai de Poble Romaní a plaça del Poble Gitano. De fet, a la senyalètica d'entrada als espais ja hi ha la nova denominació. Del que no se n'ha sabut mai més res és del bust que es va arribar a reivindicar com a homenatge al cantant Moncho, veí del barri.

De l'àrea de jocs de Sant Cugat a la futura prolongació

La ralentització de les obres de l'àrea de jocs del carrer Sant Cugat, ara mateix un cul de sac a tocar de Larrard, ha coincidit amb l'aprovació provisional del canvi de Pla General, que preveu una expropiació futura per fer la prolongació de Sant Cugat fins a Sant Josep de la Muntanya. Precisament un veí al consell de la Salut va defensar dijous l'obertura.

L'entrada a l'espai nou per a gossos de la plaça, aquest dimecres