Impuls a la narració oral amb una jornada a Joanic que reunirà els professionals del sector

L'Associació de Narradores i Narradors de Catalunya, amb seu a Gràcia, celebra així els 25 anys de trajectòria de l'entitat

Cultura

Instal·lació de contes 'Sota les mosquiteres', un projecte d'ANIN
Instal·lació de contes 'Sota les mosquiteres', un projecte d'ANIN | Cedida

La relació de la narració oral amb la Vila és estreta i ve de lluny, un vincle consolidat amb el Centre d'Interès en narració oral instal·lat a la Biblioteca Vila de Gràcia des del 2012 gràcies a la col·laboració amb el Festival Munt de Mots. Ara, un altre referent d'aquesta forma antiga i universal de transmetre la cultura, l'ANIN (Associació de Narradores i Narradors de Catalunya) -amb seu a l'Ateneu Roig i que enguany celebra 25 anys- fa una nova passa en la divulgació de la narració oral: el dia 20 de març, dia internacional de la Narració Oral, Gràcia acollirà la 1a Gran Festa de la Narració Oral, una jornada festiva a la plaça Joanic que reunirà entitats, festivals, associacions i persones que treballen en aquesta disciplina.

La 1a Gran Festa de la Narració Oral del 20 de març comptarà amb una mostra d'entitats

"Aquests dos anys de pandèmia ens han afectat molt i hem hagut de reinventar noves fórmules per seguir endavant", explica Martha Escudero, portaveu d'ANIN. Aquesta associació sempre ha commemorat el 20 de març però enguany han volgut atorgar-li més ressò pels 25 anys de l'entitat, que va ser reconeguda l'any passat pel seu projecte 'Bàrcino, la nau de les paraules', una iniciativa que pretén donar visibilitat a la diversitat cultural de la ciutat mitjançant els contes.

Així doncs, la Gran Festa de la Narració Oral oferirà diversos espais de narració en diferents formats. Hi haurà un escenari central amb els contes de 'Bàrcino, la Nau de les paraules'. De fet, l'arribada a la plaça a les 12h d'aquest vaixell que s'està acabant de construir aquests dies a l'Ateneu Roig donarà el tret de sortida a la jornada. També s'instal·laran les mosquiteres on s'explicaran contes a cau d'orella, un projecte que ANIN porta rodant per fires i trobades literàries des de fa cinc anys. I les entitats i contaires convidats també tindran el seu espai i via lliure per fer les activitats que vulguin. "Pretén ser la festa de tota la gent que estima, que gaudeix i que viu la paraula viva", afegeix Escudero.

El Dia Mundial de la Narració Oral va néixer a Suècia l'any 1991 de la mà del grup Fabula Storytelling que va organitzar l'Alla berattares dag (El dia dels contaires). A partir de llavors, altres països es van anar sumant a la iniciativa amb la participació de narradores i narradors d'arreu. A dia d'avui, el 20 de març se celebra a tot el món.

La Nau de les Paraules

ANIN encara la recta final del seu projecte La Nau de les Paraules amb les dues darreres convocatòries per acabar de construir el vaixell que portarà contes arreu: són el 6 i el 13 de març a l'Ateneu Roig, seu de l'entitat, a partir de les 11h. De fet, aquesta nau pretén ser l'escenari central de la festa del 20 de març a Joanic, a on es traslladarà per inaugurar la jornada amb un pregó a les 12 h.