Pla per transformar l'accés més extrem del Park Güell amb un gran espai d'estada

L'accés des de Coll del Portell es vol despavimentar, sense alguns arbres ni aparcament per reendreçar parts degradades de bosc

Societat

L'espai per transformar a Coll del Portell, a tocar del Park
L'espai per transformar a Coll del Portell, a tocar del Park | A.B.

L'avinguda Coll del Portell té el privilegi de ser l'única que té dos accessos al Park Güell, el del capdamunt de les escales mecàniques de la Baixada de la Glòria i un de més extrem, al qual s'arriba tombant des del carrer Arnold Schönberg no cap a la dreta per seguir el sentit general del trànsit sinó cap a l'esquerra, cap a un cul de sac amb 39 aparcaments en àrea verda de residents i bosc. En aquest gran espai, de cent metres llargs, amb una llarga barana que aboca la vista a un mirador a l'esquerra i a la dreta primer un lateral boscós degradat i després el mur exterior del recinte, l'Ajuntament té un avantprojecte de reurbanització de fort impacte que passa sobretot per despavimentar el tram i reordenar i anivellar aquest lateral previ a l'entrada al parc. El resultat pretén ser un gran espai d'estada que generi un canvi d'imatge que, de retruc, pugui fer derivar visitants cap a aquest accés per treure pressió a les altres portes d'entrada.

El plantejament, començat a debatre el passat 30 de novembre i segons el que han explicat les comunitats de veïns de la zona i membres d'entitats com La Miranda i de l'AV Park Güell-La Salut-Sanllehy, es concentra sobretot en aquest lateral boscós degradat: l'Ajuntament hi vol reubicar el pipican que hi ha més endavant entre el mur exterior del parc i el mur d'entrada i els veïns hi afegirien jocs infantils i zona d'exercicis per a gent gran.

El canvi, tant de l'espai d'estada despavimentat com del lateral bosc on encara hi ha murs sense valor i mig enderrocats, contempla sacrificar una part dels arbres i tot l'aparcament. Des de l'entrada del parc, a mà dreta quedarien en un futur les noves àrees d'esbarjo i a mà esquerre, en una segona fase, un centre d'interpretació on justament ara hi ha un pipican i casetes provisionals de Parcs i Jardins. De portes endins del parc en aquella zona, de fet, ja hi ha una àrea d'esbarjo i picnic amb el monument a Jeroni de Moragas i encara algun tancat per a operaris que treu lluentor al recinte gaudinià.

Els veïns temen perdre espai per deixar el cotxe i tranquil·litat al barri.

La voluntat municipal del gran espai d'estada per atraure visitants i descomprimir els altres accessos del Park Güell es viu amb dubtes entre els veïns, que defensen un model "híbrid". "Seria molt bonic però topa amb les necessitats del barri", diuen. "Com una avinguda Gaudí en petit", ho qualifiquen. El que ningú vol tocar és el popular rocòdrom.

El tram final de Coll del Portell, abans d'arribar a l'entrada al Park Güell