La 'guerra' de les dones filipines

Nikki Luna fa a Casa Vicens un homenatge anticolonial

Societat

Nikki Luna, al centre, durant la visita comentada a Casa Vicens
Nikki Luna, al centre, durant la visita comentada a Casa Vicens | A.B.

Nikki Luna (Manila, 1977) ha aterrat aquests dies a Casa Vicens en una mostra doblement oportuna sobre dues lluites vinculades de llarga trajectòria: la feminista i l'anticolonial. Li ha dit Guerra, que és el cognom de sa mare, i a la planta primera de la casa de Gaudí del carrer Carolines, aquest dissabte ha explicat en dos torns "aquesta guerra de les dones per trobar un espai a la societat".

I ho ha fet a partir de la visió de les dones de la seva família: un fermall de perles amb la paraula guerra serveix per simbolitzar la riquesa però també la reivindicació anticolonial, cinc quadres amb una tela impregnada de suor vol representar "l'esforç invalorable del treball" de tantes dones filipines que han emigrat, quinze gikin de sobrecap per portar aliments simbolitzen la invisibilitat de les dones (el que carreguen es veu però no el que pateixen o el mal que els poden fer els ossos).

La mostra no és llarga, i s'enllesteix amb motius més contundents com els vuit bolos -ganivets típics- que formen una flor sobre la qual el visitant s'hi pot veure en un mirall. "Són armes de defensa però també busquen que l'altre vegi el que li ha passat als filipins en mans d'espanyols, japonesos o estatunidencs i com es tracta encara ara a filipines que viuen entre nosaltres, sovint com a treballadores domèstiques", explica Nikki Luna. L'exposició, en definitiva, és un missatge al colonialisme que tots porten a dins.