El 13è Festival Mutis es desdobla per incidir en la programació emergent i la formació

L'exhibició pivotarà entre Lluïsos de Gràcia i Fabra i Coats, que acolliran un total de 12 propostes del 25 de març al 3 d'abril

Cultura

L'espectacle 'Co-In', de la Cia Gla, al cartell de 'A Escena' del Mutis 2022
L'espectacle 'Co-In', de la Cia Gla, al cartell de 'A Escena' del Mutis 2022 | Cedida

El festival de teatre Mutis, que va néixer el 2010 a l'àmbit universitari i sempre ha desplegat part de la seva activitat a Gràcia, celebra enguany tretze edicions amb dues seccions diferenciades: A Escena, la part d'exhibició que es repartirà entre Fabra i Coats i Lluïsos Teatre del 25 de març al 3 d'abril; i En Formació, cicle de teatre formatiu que es representarà als Jardins de les Voltes d'en Cirés, al centre cívic Drassanes, al refugi antiaeri de Sant Adrià i a l'Ateneu Adrianec del 17 al 20 de març. L'arrencada de la part d'exhibició tindrà lloc divendres 25 a l'escenari de l'entitat gracienca amb la peça Atlàntida. Tríptic desaparegut, d'Elna Roca, una mirada jove sobre la violència del sistema consumista.

Després de la interrupció de l'edició de 2020, que tot just començava pocs dies abans de l'inici de la pandèmia, el festival va tornar l'any passat enfortit, tant per les propostes com per espais. Enguany compta de nou amb el suport de Lluïsos Teatre però perd l'Espai Jove la Fontana. La segona proposta que es veurà a Lluïsos és Sin Sonido, de Susanna Bologna i Damián Bojorque, dissabte 26, obra on la creació sorgeix de la trobada real entre la creadora i el seu passat familiar. El cartell inclou una dotzena d'espectacles, el criteri de selecció dels quals ha estat l'emergència, buscant també aquelles propostes que tinguin capacitat de risc artístic, s'obrin a nous llenguatges i noves poètiques, i que presentin compromís social i diversitat, tant en la temàtica com en la composició dels equips artístics. Novament moltes de les propostes són de difícil classificació, un fet elogiat per la direcció, ja que això "perquè evidencia la realitat híbrida que respira l'escena actual".

Sumant teatre universitari i teatre independent. El Mutis ha estat des de l'inici un festival lligat a la universitat, tractant de crear un lloc de trobada entre companyies de teatre universitari i teatre independent, entre praxi i acadèmia. Aquest any, aquest teatre formatiu tindrà de nou espai amb un total de cinc peces procedents de Barcelona, Saragossa, Logronyo i Pamplona.

Teatre de text a Lluïsos

L'entitat gracienca, que tornarà a fer d'amfitriona per la presentació oficial del festival, acollirà dues de les peces de la secció A Escena: Atlàntida. Tríptic desaparegut, que obrirà el festival divendres 25 de març a les 20h; i Sin Sonido, un espectacle sensorial que barreja el teatre amb tècniques audiovisuals que acompanyarà a l'espectador per un viatge a través del món somiador dels records (dissabte 26).