No cal ser alcohòlic per patir l'alcoholisme

Al-Anon, germana de batalles d'AA i salvavides per a les famílies

Societat

Els familiars d'alcohòlics també tenen un manual de referència
Els familiars d'alcohòlics també tenen un manual de referència | S.M.

On hi ha un alcohòlic hi ha un familiar que pateix. Perquè no cal estar malalt per patir els efectes d'una malaltia que entra a casa teva de la mà de les persones que més estimes. La història d'Al-Anon és una història que va de la mà d'Alcohòlics Anònims, quan les dones que acompanyaven als seus marits als grups de suport es van adonar que elles també es recuperaven si seguien el mateix sistema. Passava als EUA l'any 1961, i a Espanya arribava al 63. Així, quan sorgeix la necessitat és quan neix el grup, una estructura autoorganitzada, independent i autònoma. "Aquí no es parla ni de política ni de religió ni de futbol", explica la Marga, una gracienca que lluita cada dia des de fa anys perquè l'alcohol no destrueixi la seva vida ni la de la seva família.  Un camí que, reconeix, mai és fàcil: "com ells, has de tocar fons i entrar en una crisi profunda per tal de reaccionar i sortir a demanar ajuda, estàs tan anul·lada que no ets capaç de fer cap passa". Però quan ho fa ver, a la Marga li va canviar la vida. El programa d'Al-Anon segueix els 12 passos igual que el d'Alcohòlics Anònims i les seves màximes són recuperació, unitat i servei a la comunitat. "Nosaltres no tenim l'ampolla, però tenim les emocions i hem d'aprendre a conviure amb elles, perquè també tenim recaigudes", afegeix la Sílvia.

A Gràcia a dia d'avui n'hi ha dos grups actius, un que es reuneix els dijous als Josepets, que funciona des de fa 33 anys, i un altre a la parròquia de Sant Joan de la Virreina, actiu des de fa 27 anys, i que obre les portes els dilluns de 10 a 12h. I també hi ha un tercer, que ja no és territori oficialment gracienc, l'Església de Sant Ildefons, al carrer Madrazo. 

Tant la Silvia com la Marga reconeixen que l'alcoholisme, malgrat ser una malaltia, encara està estigmatitzada. "A ningú se li acudiria dir que abandonessis la teva parella amb càncer, però en canvi és el primer que et diuen si és alcohòlica". Asseguren que d'una sola persona que beu, n'hi ha dotze properes que pateixen. Despertar del malson sola és més difícil que fer-ho acompanyada. Les portes dels grups sempre estan obertes, tant per entrar com per sortir. "Mai m'he sentit tan lliure com aquí", clou la Marga.