'Defensa de dama', 20 anys després

El Cercle estrena la peça d'Isabel Carmona i Joaquín Hinojosa que tant va impactar la Carme Bigorra i que es va quedar al calaix dels pendents; aquest cap de setmana per fi la veurà a l'escenari de casa

Cultura

Carme Bigorra, a l'escenari del teatre del Cercle, aquest dilluns
Carme Bigorra, a l'escenari del teatre del Cercle, aquest dilluns | S.M.

Són els tradicionals nervis abans d'una estrena, i tot i que porta tota la vida voltant per escenaris de teatre, encara sent aquelles papallones a l'estómac quan està a punt de mostrar al públic un treball que porta molt temps cuinant-se. El Cercle estrena aquest divendres Defensa de dama, una peça duríssima sobre la violència masclista. Carme Bigorra és la dona que està al darrere d'aquest projecte que va començar gairebé fa vint anys, quan va anar a l'estrena de l'obra escrita per Isabel Carmona i Joaquín Hinojosa i es va prometre que un dia en faria la seva versió. I ara, en el marc del 8 de març, el Cercle se suma a una setmana de reivindicacions amb una de les coses que millor sap fer: "El teatre que es fa a Gràcia, a qualsevol de les entitats històriques, és d'altíssima qualitat", assegura Bigorra.

L'obra vindrà acompanyada d'un seguit d'actes paral·lels de la mà de Minerva

L'estrena de Defensa de dama anirà acompanyada d'activitats paral·leles amb la complicitat de les creadores del Projecte Minerva. Aquest divendres 11, en acabar la representació, tindrà lloc un col·loqui amb la participació de la consellera Àngels Tomàs i de la terapeuta social Monserrat Iranzo. Dissabte 12, abans que comenci l'obra, es farà una lectura de poemes a càrrec de Montse Cosidó, Mercè Sesé, Teresa Vergés, Marta Pérez Sierra i Rosa M. Arrazola. A més, fins diumenge, el Cercle acull una exposició d'obres del col·lectiu Minerva vinculades amb la temàtica de la peça teatral. "Li hem volgut donar més projecció a l'obra amb aquestes accions, i a més tancarem el mes de març amb el treball del grup de teatre format per les joves de la casa que han preparat una peça molt especial"; es tracta d'Elles només volien volar, que estrenaran a les Golfes, un espai que l'entitat té per a espectacles de petit format, microteatre o recitals.

Però això serà a partir de divendres 18. Ara toca concentrar-se en Defensa de dama, i per això aquest dilluns hi havia el primer dels assajos generals, i la Carme anava amunt i avall, explicant el perquè i el com d'un espectacle que està segura que impactarà al públic tant com ho va fer a ella fa gairebé dues dècades. "Aquest estiu em vaig tornar a llegir el llibre i vaig trobar de nou un text molt dur però també intel·ligent i agut. I malauradament, continua sent d'actualitat, perquè la violència contra les dones dins de l'àmbit domèstic és una xacra de la nostra societat actual que no recula". Ella està segura que contra la injustícia, les desigualats, el masclisme, cal més cultura, més teatre. "Vaig començar als 11 anys i avui amb 72 encara segueixo: el teatre és la meva religió". Són molts el que també s'han deixat seduir per la màgia que es crea darrere el teló. I no només els actors, sinó l'equip tècnic que, amb molta voluntat i compromís, deixa tot a punt perquè l'assaig general primer, i després les representacions amb el públic, funcioni.