Crida solidària per al poble gitano d'Ucraïna

Plaça Raspall

per Ricard Valentí

La contra

Cartell de la campanya solidària de la plataforma OPRE
Cartell de la campanya solidària de la plataforma OPRE | Cedida

Des del primer moment que va esclatar la guerra d'Ucraïna el Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona va condemnar de forma contundent la invasió militar de Rússia, contrària al dret internacional, que lesiona els drets humans, i va demanar el retorn de la via diplomàtica i el diàleg. Ens hem sumat així a la gran quantitat d'institucions de la societat civil que han instant i insten la comunitat internacional a treballar per al restabliment de la pau. Estem i estarem sempre en contra dels enfrontaments armats a qualsevol lloc del món. La via diplomàtica acompanyada del respecte als drets humans ha de ser l'única manera de resoldre les desavinences i conflictes entre els estats i pobles del món. També ens solidaritzem amb el poble ucraïnès i amb els més de 250.000 germans gitanos que hi viuen i que estan patint aquesta guerra, però que arrosseguen des de fa més temps una situació d'exclusió, persecució i antigitanisme.

L'antigitanisme ha provocat que molta població gitana d'Ucraïna visqui indocumentada

Però a més de les denúncies públiques, moltes entitats que treballem per la defensa del poble Roma, la recuperació de la memòria història i els drets del gitanos i que estem vinculades amb diferents plataformes europees, ens hem unit des de fa unes setmanes per treballar conjuntament en accions solidàries concretes, com ara una recollida d'aliments, roba d'abric o productes de primera necessitat per a les persones refugiades que estant creuant la frontera, i que moltes resten en condicions precàries. Sabem que les associacions gitanes que estan treballant a la zona no estan donant a l'abast. Així, hem establert tres punts de recollida: a Romanó Kher (carrer Jupí, 4), dimarts i dijous de 17 a 20h; a Campus Rom (carrer Múrcia 2-8, local 4), els dimarts, dimecres i dijous de 17 a 20h; i l'Associació Gitana Joves de Gràcia (carrer Igualada, 10), tots els dijous de 17.30 a 19.30h. Sota el nom de Plataforma OPRE (opre.evropa@gmail.com), treballem plegats des d'aquí per donar suport a la xarxa que està a primera línia, i que ajuda les famílies que volen sortir d'Ucraïna però que es troben amb moltes dificultats burocràtiques. Aquesta situació ve d'abans del conflicte i s'explica per l'antigitanisme que es viu a bona part d'Europa de l'Est. A Ucraïna hi ha una part de la població gitana que no té documentació, encara que porti dues generacions al país, i ara es troben doblement afectats. També hi ha moltes persones, sobretot dones, que no volen abandonar els seus marits o fills i es queden just a la frontera esperant tornar amb ells. O d'altres que no estan disposats a deixar casa seva, després de les dificultats que han hagut de superar per tenir un habitatge. Al drama de la guerra se li suma la discriminació per ser gitano.

Davant l'encariment del combustible i els problemes per fer arribar els subministraments a 2.000 km de distància, hem obert un sistema de finançament on es van recollint les aportacions econòmiques, i així les entitats de la zona poden adquirir més fàcilment els productes i després distribuir-los d'una manera més ràpida i efectiva. Els aliments i la resta d'articles que estem recollint els portarem nosaltres mateixos durant els dies de Setmana Santa. Mentrestant, tota ajuda és important.