'[Sub]Sol. Relatos bajo suelo'

Novetat editorial: Arsénico Mata presenta un recull de petites històries que "s'han anat esmunyint i viatjant, fent transbord a vegades i evidentment sense pagar"

Documents

Una de les imatges suburbanes del recull de relats
Una de les imatges suburbanes del recull de relats | Berta Alarcó

"Qui fa els guions del que somiem? I de tot el què succeeïx sota terra?". Així presenta Arsénico Mata aquest recull de petites històries que "s'han anat esmunyint i viatjant, fent transbord a vegades i evidentment sense pagar, pel subsòl de la nostra ciutat", explica. És un trajecte iniciat per l'autor fa anys, en temps prepandèmics, "quan el metro encara era un submón que (quasi) tothom trepitjava, ple de vida i alhora absurditat, contradiccions i solitud", assegura l'autor. "Abans que es convertís en un espai freqüentat només per qui no ha fugit al camp, ni viatja en patinet, bici o vehicles elèctrics, per qui es veu obligat a anar a treballar o a fer el que sigui físicament", afegeix. En temps de confinament el va completar amb uns darrers relats com l'inclòs aquí, i va poder treballar en la publicació amb diferents col·laboradors com Nacho Sanz, responsable de l'acurat disseny i maquetació ("part indissociable del llibre", destaca) i Berta Alarcó, autora de les fotografies suburbanes.

 

Cementiri – Antic Port

Poques vegades agafa el metro ja, ha perdut el costum i per ell és un dia extraordinari. De fet, des que teletreballa, com gran part de la poca gent amb feina que hi ha a la ciutat, són comptats els cops que surt de casa, no ho necessita.
Però avui s'ha decidit a anar al cementiri a visitar la seva família enterrada allà. Tothom li ha dit que és una tonteria anar-hi podent fer la visita virtual que els serveis funeraris realitzen ara per un mòdic preu, però ell s'ha entestat a fer-ho. S'ha aixecat de bon matí per pagar en línia un bitllet d'anada i tornada després de dies estalviant els 16,95 CatCoins que costa.
D'aquesta manera també s'ha vist obligat a agafar la nova línia de metro, la 12, que per sota el mar recorre el litoral de la ciutat des del nou Port de luxe de Badalona fins al Delta del Llobregat, antiga zona protegida i avui en dia nou port comercial.
Agafar-lo des del seu barri, Nou Maremàgnum, ja ha estat tot un repte; primer baixant pràcticament en solitari l'ascensor, que durant 5 minuts l'ha traslladat a la profunditat per on passa aquesta línia de metro, directament a l'andana. Un cop allà, no ha hagut d'esperar ni els 10 segons de temps d'espera habitual.
Dins del metro comprova que, com li havien explicat, aquest és absolutament silenciós. Silenci, que encara se li fa més glaçant en comprovar que no hi ha ningú en la quinzena de vagons que pot visualitzar des de les pantalles que té davant el seient, ni tampoc a la cabina de pilotatge. Des del 2024 han anat reduint el nombre de conductors/es, i en el cas d'aquesta línia, tots els metros es condueixen remotament des de la seu central de la Plaça de la Independència.
En el rapidíssim viatge que el porta al seu destí, de poc més de 2 minuts, s'adona de fins a quin punt es troba sol, però ja no per aquests 920 metres de profunditat, sinó en general a la seva vida. Ja fa 5 anys que treballa des de casa i uns quants més que realitza la majoria dels seus hàbits telemàticament: fer i rebre la compra, practicar esport, fer-se revisions mèdiques, divertir-se, relacionar-se, etc.
En el fons, aquesta és la raó per voler visitar la seva família al cementiri. Espera que allà, entre el silenci dels morts, trobarà una mica de la companyia que fa tant de temps que rebutja, però que tant enyora.

 

Biografia

Arsénico Mata. Rere aquest pseudònim s’amagava al seu moment Ernest Pons Rojas (Barcelona, 1979), més conegut en ambients radiofònics com Ernesto Che Majara. Abandonada aquella identitat amb ínfules literàries, d’aquell individu avui en queda només un pureta nascut a les acaballes dels 70, l’any de la Revolució dels aiatol·làs i de gran films (entre d'altres The warriors, del que el llibre recull alguna referència). Veí de Vallcarca, on ha format part de diferents moviments socials; membre de Contrabanda FM, ràdio lliure amb més de 30 anys en antena; pare, conspirador nat i de professió economista social, "si és que això vol dir alguna cosa avui en dia", explica.  
Per Arsénico Mata, [Sub]Sol. Relatos bajo suelo és "un reculll de relats breus situats en diferents estacions de metro (algunes del Districte de Gràcia), a partir de diferents estils literaris, amb la voluntat de ser un humil sortilegi per honrar aquest mitjà sense esperança, subhumà, distòpic, oxidat, txarnego i sobretot subterrani.... ¡Viva el metro!".
Un cop feta la presentació el passat 11 de febrer al Casal Can Carol, al barri de l'autor, el proper divendres 1 d'abril es realitzarà una nova presentació a Taifa Llibres (Verdi 12), amb l'actuació del duo musical Berta i Joan (18.30h).

Portada de '[Sub]Sol. Relatos bajo suelo'
Arsénico Mata, o Ernesto Che Majara en ambients radiofònics