Gràcia República promou un front sindical

La plataforma contacta amb sindicalistes al marge de sigles per respondre localment al cost de la guerra i la pandèmia

Política

El símbol de Gràcia República
El símbol de Gràcia República | Cedida

Quan a finals de 2019 va néixer la plataforma Gràcia República, sorgida dels Comitès de Defensa de la República però per actuar sense seguir consignes de grup, els seus integrants van crear la idea de "fer les coses republicanament", és a dir, "no a partir de les entitats existents sinó a partir del valor que hi podien aportar en un grup els seus membres". Així s'explica un dels portaveus de la plataforma, Pere Folguera, també vinculat a altres espais com Gràcia Llibertat, ara que aquesta setmana els republicans han madurat en una reunió al CAT un projecte que s'ha anat escalfant: la creació d'un front social i sindical a nivell de barri.

Gràcia República ha començat a perfilar una xarxa ampliada de la plataforma a partir de sindicalistes que viuen o que tenen relació amb el barri i vol aprofitar aquesta visió de classe per discutir i resoldre a nivell local els efectes socials evidents que està produint a peu de carrer tant la guerra a Ucraïna com la situació de postpandèmia. "Considerem que el projecte és necessari a escala de Gràcia per la sobrecàrrega popular que s'ha derivat d'aquests fets mundials amb increments de preus generalitzats", apunta Folguera, en una setmana que els subministraments ja es comencen a notar als supermercats.

No hi ha encara una data de presentació d'aquest front social i sindical ni necessàriament hi haurà un nom que s'afegeixi a la llarga sopa de lletres de plataformes i entitats de Gràcia, perquè el valor que es busca és trobar "persones de totes les sigles sindicals". No obstant això, sí que després de Setmana Santa es vol fer un acte oficial d'arrencada, cosa que la plataforma no amaga que ha de significar una etapa més de carrer en el funcionament. "A Gràcia funcionarem quan puguem recuperar el carrer i fer costellades", diu Folguera de manera irònica.